Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 13 2019

ΔΕΗ: Οι τελευταίες εξελίξεις...

Το χθεσινό 1,91% στα 2,564 ευρώ της μετοχής της ΔΕΗ κόντρα στην γενικότερη τάση τόσο της αγοράς, όσο του FTSE 25.

Με αυξημένες συναλλαγές, 1.072.100 μετοχών, συνολικής αξίας 2.798.824 ευρώ, ιδιαίτερα αυξημένες και για την χρονική περίοδο και για τη μετοχή, παρότι εδώ και σχεδόν τρεις μήνες (από τα τέλη Μαΐου) έχει "ανεβάσει" κατακόρυφα τζίρους, ένδειξη του ενδιαφέροντος τόσο των traders όσο των επενδυτών.

Είναι προφανές, πως το θέμα της ΔΕΗ πρέπει σε εύλογο χρόνο να μπει σε διαδικασία επίλυσης, κατ΄αρχήν των άμεσων αναγκών/προτεραιοτήτων και στη συνέχεια σε ρηξικέλευθη διευθέτηση άλλων ζητημάτων (προφανώς συμπεριλαμβανόμενων των εργασιακών, προνομίων κ.λ.π).

Είναι επίσης προφανές, πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πλήρη επίγνωση του τι σημαίνει η διάσωση της πολύπαθης επιχείρησης, όπως η επαναφορά της στον κομβικό ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίζει στην οικονομία της χώρας.

Ο Χρήστος Κολώνας αναφέρεται στο σενάριο της εξόδου στις αγορές με την έκδοση ομολόγου.

Θυμίζουμε, πως σύμφωνα με τα παλαιότερα σενάρια η ΔΕΗ θα προσέφευγε στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων 350-400 εκατ. ευρώ.

Δέλεαρ για τους εν δυνάμει επενδυτές, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Χρήστος θα μπορούσε να είναι η "... η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής. Κάτι το οποίο δεν κατάφερε να πετύχει η απερχόμενη διοίκηση, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε το αίτημα του Μανόλη Παναγιωτάκη. Ο τελευταίος από τα τέλη της περασμένης χρονιάς είχε ζητήσει από την κυβέρνηση την άδεια για την ενσωμάτωση του μηχανισμού της ρήτρας CO2 στα τιμολόγια της εταιρίας προκειμένου να μην απορροφά όλους τους κραδασμούς από την άνοδο των δικαιωμάτων στο χρηματιστήριο ρύπων. Ο κ. Παναγιωτάκης και το επιτελείο του είχαν έλθει σε επαφή με funds, τα οποία είχαν εξηγήσει στην τότε διοίκηση, πως για την δανειοδότηση της δημόσιας εταιρείας μέσω ομολόγου θα έπρεπε να παρουσιαστούν εδραιωμένες και βάσιμες προοπτικές κερδοφορίας, οι οποίες δεν αρκούσαν μόνο με το στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο..."

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v