Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 17 2020

ΧΑ: Δύο υψηλά πενταετίας που… σηκώνουν κουβέντα!

ΧΑ: Δύο υψηλά πενταετίας που… σηκώνουν κουβέντα!

Σε υψηλό πενταετίας βρέθηκε χθες η μετοχή της Autohellas, έχοντας κερδίσει 41% κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο και 243% από τον Ιανουάριο του 2015.

Στις υψηλότατες αυτές αποδόσεις θα πρέπει κάποιος να προσθέσει και τα «γενναία» μερίσματα που μεσολάβησαν (η εισηγμένη συγκαταλέγεται σε εκείνες που σε βάθος χρόνου έχουν πρωτοστατήσει στο μέτωπο των χρηματικών διανομών).

Παρόλα αυτά, με βάση την έκθεση της Euroxx και τις προβλέψεις της γνωστής χρηματιστηριακής εταιρείας σχετικά με την κερδοφορία της Autohellas για την διετία 2020-2021, η μετοχή διαπραγματεύεται στο ΧΑ με μονοψήφιο δείκτη P/E και μερισματική απόδοση γύρω ή και πάνω από το 5%.

Ωστόσο, νέο υψηλό πενταετίας είχαμε χθες και για τη μετοχή της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ (σ.σ. έκανε ράλι, όπως και η δραστηριοποιούμενη στον ίδιο κλάδο ΑΛΟΥΜΥΛ), η οποία μπορεί εδώ και πολλά χρόνια να ήταν ζημιογόνος και να μην έδωσε μέρισμα στους μετόχους της, ωστόσο ο τίτλος της έχει κερδίσει 123% κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο και 444% από τον Ιανουάριο του 2015!

Η ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ που διαπραγματεύεται πλέον στο ταμπλό του ΧΑ αρκετά κοντά στη λογιστική της αξία, επέστρεψε πέρυσι σε κερδοφόρο πορεία (+886 χιλ. ευρώ στο εξάμηνο), εκμεταλλευόμενη τις αυξημένες εξαγωγές της θυγατρικής EXALCO και την εκκίνηση λειτουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου 4 MW.

Επίσης, θα ωφεληθεί από μια ενδεχόμενη τόνωση της εγχώριας οικοδομικής δραστηριότητας και των επενδύσεων γενικότερα, ενώ προσπάθειες γίνονται και για τον περιορισμό των ζημιών που καταγράφει η κλωστοϋφαντουργική της δραστηριότητα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v