Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 25 2020

Eurobank, άντε και με το... δεξί

Μέσα στον γενικότερο χαμό και την πίεση που δημιούργησε η χθεσινή κατάρρευση στο ΧΑ, ακόμη και ενθαρρυντικές ειδήσεις/εξελίξεις το πιθανότερο είναι πως θα... χαθούν, θα περάσουν απαρατήρητες.

Ωστόσο ο λόγος αφορά στο ότι η Eurobank ανοίγει -επί της ουσίας- την αυλαία του πολυαναμενόμενου σχεδίου «Ηρακλής», μέσω του οποίου θα γίνει η διαχείριση/εκκαθάριση ενός μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων.

Το σχετικό αίτημα, με την υπογραφή του CEO της Eurobank Φωκ. Καραβία, υποβάλλεται στο υπ. Οικονομικών.

Αφορά στο χαρτοφυλάκιο Cairo (που περιλαμβάνει επιχειρηματικά, καταναλωτικά κ.ά. δάνεια, ύψους 7,4 δισ.), με τη συνεισφορά του Δημοσίου να φτάνει στα 2,4 δισ. ευρώ.

Η Eurobank, όπως και οι άλλες τρεις συστημικές που θα ακολουθήσουν, υποβάλλει το σχετικό αίτημα, υπολογίζεται η αναλογούσα συνδρομή των κρατικών εγγυήσεων και όλο αυτό κοινοποιείται προς τη Φρανκφούρτη. Στην αρμοδιότητα του SSM είναι το πώς ακριβώς θα αξιολογήσει και την ποιότητα, τη σύνθεση των στοιχείων που θα τιτλοποιήσει η τράπεζα, αλλά -κυρίως- εάν η κάλυψη του μηχανισμού θα γίνει στο ακέραιο για τα 2,4 δισ.

Οπότε και θα μετρηθεί στην πράξη, στην τιμολόγηση, το θέμα του zero risk. Η ελληνική πλευρά ευελπιστεί πως στην πράξη, η Φρανκφούρτη θα αποδεχτεί το αίτημα της Αθήνας για μηδενικό βάρος.

Συνεπώς, η αρχή της σχετικής διαδικασίας γίνεται σήμερα από τη Eurobank, με το εγχώριο σύστημα να προσβλέπει και σε άλλη μία κίνηση της ΕΚΤ, όσον αφορά στην άρση του πλαφόν στις αγορές ομολόγων από τους συστημικούς ομίλους. Ενδεχόμενο που σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα, πιθανόν να έχει ευοδωθεί προς τα μέσα Μαρτίου (σ.σ. σε συνέντευξή του στο Κανάλι της Βουλής είχε τοποθετήσει ως πολύ πιθανή την ημερομηνία της Πέμπτης 12 Μαρτίου). Για να δούμε.

Θα πείτε, και εύλογα, ποιος θα ασχοληθεί με αυτές τις... λεπτομέρειες, μία μέρα μετά τη χθεσινή «Μαύρη Δευτέρα», που ειδικά ο πολύπαθος κλάδος έγινε, στην κυριολεξία, σάκος του μποξ στα χτυπήματα (κυρίως) των hedge funds, παρουσιάζοντας τραγική εικόνα.

Σωστά, όμως και αυτές οι λεπτομέρειες είναι απαραίτητες, μπας και...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v