Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 10 2020

ΧΑ: Σε alert οι χρηματιστηριακές

Σχέδια διαχείρισης κρίσεως προωθούνται εσπευσμένα στον χρηματιστηριακό κλάδο, καθώς η βιαιότητα της διόρθωσης, η συνακόλουθη δραματική απώλεια δισ. -σε όρους χρηματιστηριακής αξίας- προκαλούν ασφυξία σε ένα μεγάλο μέρος της επενδυτικής κοινότητας.

Χθες βράδυ, μιλώντας με 5 χρηματιστές (μίας τραπεζικής και τεσσάρων ιδιωτικών), η αίσθηση που αποκόμισα ήταν πως εάν δεν υπάρξει άμεσα αναστροφή (και μάλιστα ισχυρής μορφής), ανοδική διόρθωση, η αγορά θα «ματώσει» και για ΑΧΕΠΕΥ, και για βασικούς μετόχους (ειδικά όσοι έχουν collaterals), και για αμοιβαία κεφάλαια (κυρίως μετοχικά εσω-εξωτερικού, που είχαν σημαντικές εισροές μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου).

Και μπορεί στην πρώτη φάση της διόρθωσης, δηλαδή από την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου (λήξη σειράς μηνός στα Παράγωγα) και για μία εβδομάδα, να δόθηκε το περιθώριο σε τραπεζικές χρηματιστηριακές και ισχυρές ιδιωτικές να μειώσουν μεν την έκθεση των πελατών τους σε ανοίγματα σε μετοχές του ΧΑ.

Ωστόσο, το πρόβλημα, όπως αυτό αναδείχθηκε τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις, ήταν (και είναι) τα ανοίγματα σε μετοχές ξένων αγορών, Νέα Υόρκη, Φρανκφούρτη, Λονδίνο. Πρόβλημα που αναδείχθηκε στις πλατφόρμες συναλλαγών προς ξένες αγορές και κωδικοί μόχλευσης που μέσα σε δύο συνεδριάσεις έχασαν διψήφια ποσοστά.

Οταν λ.χ. ένας μεγάλος πελάτης έχει, μέσω λογαριασμού margin, έκθεση στη μετοχή της Bayer, της ΒΜW, της Daimler ή της RWE, μέχρι ποιου βαθμού μπορεί να τον κρατήσει ενεργό (να τον καλύπτει), από τη στιγμή που ο DAX χάνει ένα 6,42% (χθες Δευτέρα) ή ο FTSE100 ένα 6,52% ή αναστέλλεται για 10λεπτο η διαπραγμάτευση του S&P500 στο limit down.

Το μεγάλο πρόβλημα traders και χρηματιστηριακών έχει δημιουργηθεί σε χρόνο dt και αφορά κυρίως την έκθεσή τους ή τις καλύψεις τους σε μετοχές των κύριων ξένων χρηματιστηρίων.

Επιπλέον προβληματισμός εκφράστηκε από επαγγελματίες της αγοράς για την ενεργοποίηση διαδοχικών ΑΜΕΜ.

Για την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, δηλαδή αυτών που περιλαμβάνονται στα «καλάθια δανεισμού και μόχλευσης» καθώς με αυτή τη διαδικασία έμειναν ανεκτέλεστες εντολές πώλησης (δεν... εξαερώθηκε φυσιολογικά το σύστημα).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v