Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 6 2020

Ζητούνται στηρίξεις για τις τράπεζες

Νέο «άδειασμα» χθες για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να συνεχίζει τη διόρθωση (με 7,93% ) στις 578,05 μονάδες.

Παρά τη θετική ψήφο της JP Morgan και την ανάλυση της Pantelakis, ο κλάδος «δείχνει» να έχει περιθώρια για ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Οδυνηρή, είναι η αλήθεια, η εκ νέου συρρίκνωση των αποτιμήσεων -επικίνδυνα προς τα 6 δισ.- αλλά με την τεχνική προσέγγιση και να λειτουργεί και να προϊδεάζει για τη συνέχεια.

Νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης επιχείρησε να «ακτινογραφήσει» την πτώση, με χρήσιμες αναφορές σε ισχυρά τεχνικά σημεία. Να δούμε τι θα λειτουργήσει, πότε και πώς, συνεκτιμώντας την προσέγγιση του papigiotis πως ενίοτε «μετρά» ο χρόνος (με την έννοια του χρονισμού) και λιγότερο οι τιμές.

Συν το ότι (και) το ΧΑ βρίσκεται πλέον μεταξύ Σκύλλας και... Χάρυβδης.

Ορθά τα όσα αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου (οικονομολόγος της Fast Finance), γι' αυτό και τα μεταφέρω.

- Η δραματική κλιμάκωση του μεταναστευτικού, που με τη βοήθεια του «ιδανικού γείτονά μας» φαίνεται πως θα συνεχίσει να απασχολεί πολύτιμους πόρους σε ανθρώπινο δυναμικό & υλικά, σε μια περίοδο που δεν περισσεύει τίποτα. Αν και η αντίδραση του ελληνικού κράτους ήταν άμεση & ενδεδειγμένη, η βοήθεια από τους συμμάχους περιορίζεται περισσότερο σε λεκτικό επίπεδο, παρά σε απτά και σημαντικά δείγματα υποστήριξης προς το παρόν. Η αντιμετώπιση & επώδυνη επίλυση του μεταναστευτικού φαίνεται ότι θα τραβήξει χρονικά, παράγοντας σημαντικό κόστος για την Ελλάδα & την οικονομία της.

- Η συνεχιζόμενη εξάπλωση των κρουσμάτων του corona virus, παρότι αναμενόμενη και μέχρι τώρα ικανοποιητικά αντιμετωπίσιμη, θα αυξήσει την επιφυλακτικότητα των καταναλωτών και τις αρνητικές παρενέργειες στην ελληνική οικονομία & στις επιχειρήσεις. Αν και μέχρι τώρα διατηρείται υπό έλεγχο η κατάσταση, είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει από τον έλεγχο, όπως φάνηκε στην περίπτωση του ασθενή από την Ηλεία.

Κλείνοντας, ΥΓΕΙΑ, ΔΥΝΑΜΗ και ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΨΥΧΙΑ για τη συνέχεια. Θα μας χρειαστούν για αρκετό -ακόμη- χρονικό διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v