Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 23 2020

Νέοι δείκτες για το Χρηματιστήριο

Με τη δημιουργία δύο νέων δεικτών, την κατάργηση τριών και την αντιπροσωπευτικότερη διαμόρφωση του κύριου δείκτη εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, το ΧΑ επιδιώκει να δημιουργήσει νέα προϊόντα, ικανά να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σε μία συγκυρία όπου οι αγορές μετοχών «στενάζουν» και οι αποτιμήσεις εξαερώνονται με συνέπεια να αυξάνεται το ρίσκο, προτεραιότητα δίνεται στην ανάδειξη εταιρειών με ικανοποιητική ρευστότητα, ποιοτικά χαρακτηριστικά στοιχείων ισολογισμού και προοπτικών εύρυθμης λειτουργίας σε χρονικό ορίζοντα.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται ο δείκτης FTSE Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης, που πρακτικά θα αναδεικνύει τις κερδοφόρες εταιρείες και θα φέρνει στο προσκήνιο εκείνες τις διοικήσεις που μεριμνούν για τον επενδυτή/μέτοχο.

Δεδομένου ότι για σταθερή υψηλή μερισματική απόδοση απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διαχρονική καθαρή κερδοφορία μίας επιχείρησης, με τη σχετική διαδικασία θα αναδειχθεί η εμπροσθοφυλακή των υγιών εισηγμένων.

Ενας δεύτερος δείκτης είναι ο ATHEX Select Plus, που θα περιλαμβάνει εταιρείες με βασικά κριτήρια επιλογής την ελάχιστη ευρεία διασπορά, μεγαλύτερη από 15%, με μέγιστη συμμετοχή 10% στη σύνθεση του δείκτη.  

Ο δείκτης ATHEX Select Plus με τον ΑΤΗΕΧ Select θα τεθούν σε λειτουργία από σήμερα Δευτέρα 23 Μαρτίου. Ο δείκτης Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης, από τη συνεδρίαση της 22 Ιουνίου, ημέρα που θα τεθεί σε λειτουργία και ο αναθεωρημένος FTSELarge Cap. Για τον τελευταίο, προκειμένου να γίνει πιο αντιπροσωπευτικός, θεσπίζεται το όριο του 10% ως μέγιστο για τη στάθμιση βαρύτητας μίας μετοχής. Δηλαδή μετοχές με «βαρύτητα» σήμερα μεγαλύτερη του 10% (Coca Cola, OTE) θα γίνουν... ελαφρύτερες καθώς ο συντελεστής θα μειωθεί στο 10%. Αυτό πρακτικά θα δημιουργήσει ανάλογο χώρο για να αυξηθεί η βαρύτητα άλλων, που σήμερα είναι μικρότερη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v