Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 25 2020

Οι αγορές, ο κορωνοϊός και τα... περίπτερα

Μια άποψη αναγνώστη φιλοξενεί σήμερα η στήλη: 

Φτάσαμε στο σημείο να διαφημίζουμε για την δημιουργία νέων δεικτών και νέων προϊόντων και δεικτών υψηλής μερισματικής απόδοσης! Σε ποια αγορά αγαπητέ φίλε;  Σε μία αγορά που διαχρονικά έχει καταστρέψει κάθε έννοια επένδυσης και προστασίας μικρομετόχων;  Τις τελευταίες μέρες έγινε η μεγαλύτερη και πιο γρήγορη καταστροφή πλούτου από την έναρξη του θεσμού του χρηματιστηρίου σε μία ταλαιπωρημένη αγορά που βέβαια δεν είχε τα κέρδη των ξένων αγορών που ανέβαιναν 12 χρόνια από το 2008 και μετά την κρίση της Lehman Bro!

Να επενδύσει σε ποια αγορά λοιπόν; Σε μια αγορά που δεν επέβαλε συγκεκριμένα μέτρα για αποφευχθεί το κραχ του ιού ενώ όλοι φωνάζαμε ότι περισσότεροι θα πεθάνουν από την οικονομική καταστροφή παρά από τον ιό;

Σε ποια αγορά; Που δεν απαγόρευσε έγκαιρα το short selling όταν πρόκειται για μια ρηχή αγορά με ελάχιστο τζίρο και χωρίς εσωτερικές άμυνες ικανών θεσμικών χαρτοφυλακίων; Πρέπει τις προηγούμενες μέρες να έγινε το μεγαλύτερο όργιο υποτιμητικής κερδοσκοπίας στο ελληνικό χρηματιστήριο από ξένα funds της πλάκας!

Για ποια αγορά; Που δεν προέτρεψε τις τράπεζες να κάνουν το απλό; Να αυξήσουν την προμήθεια εξόδου αμοιβαίων κεφαλαίων στο 3% (νομίζω είναι το ανώτατο που μπορούν) για να αποτρέψουν τις τεράστιες εκροές των ιδιωτών συνήθως πανικόβλητων επενδυτών που ενέτειναν τις μαζικές πωλήσεις;

Σε ποια αγορά; Σε αυτή που λειτουργεί με μηχανισμό ΑΜΕΜ και στην αγορά παραγώγων μπλοκάροντας τον μοχλευμένο επενδυτή από το να πουλήσει ή να αγοράσει και να προστατευθεί; Θεωρητικά η προστασία του ΑΜΕΜ είναι για τον υποκείμενο τίτλο την μετοχή! Τι δουλειά έχει στο παράγωγο; Πως θα πουλήσει άμεσα ο μοχλευμένος επενδυτής όταν με τις διαφορές των προσήμων άνω του -15% και -20% χάνει το margin που έχει και βγαίνει και κόκκινος με το άνοιγμα της συνεδρίασης; Αστεία πράγματα!

Για ποια αγορά μιλάμε λοιπόν! Καλά δεν θα πω τα αυτονόητα ότι σε περίπτωση κραχ δεν σταμάτησε τις συναλλαγές έστω για λίγα λεπτά, ΔΕΝ έκλεισε τα όρια διακύμανσης έστω στο -15 +15% , δεν μίκραινε τον χρόνο διαπραγμάτευσης (ενώ υπάρχουν τέτοιες σκέψεις στην μητέρα των αγορών, το αμερικάνικο χρηματιστήριο)!

Ούτε καν παίρνει μέτρα διαλλειματικής συνεδρίασης τώρα που όλοι δουλεύουν από το σπίτι και είναι βέβαιο ότι οι απλές οικιακές συνδέσεις internet δεν θα αντέξουν τόσο βάρος, επενδυτές δεν θα εξυπηρετηθούν, θα καθυστερήσουν και ότι άλλο μπορεί να προκύψει!

Για ποια αγορά μιλάμε;

Που άνοιξε χτες λόγω τεχνικού προβλήματος στις 15:00 και έκλεισε στις 18:00 μαζεύοντας πωλήσεις σε 3 ώρες συνεδρίασης αντί για 7 όπως είναι το ωράριο και με τις παγκόσμιες αγορές να γκρεμίζονται; Αστεία πράγματα! Πραγματικά αστεία πράγματα!

Για ποιους λοιπόν νέους δείκτες υψηλής μερισματικής απόδοσης μιλάμε; Εδώ θα ξεμείνουμε από εταιρείες αν κρατήσει η κρίση λίγο παραπάνω; Από όσες έμειναν δηλαδή από την προηγούμενη εσωτερική μας κρίση οι μισές θα χρεοκοπήσουν και οι άλλες μισές θα αποχωρήσουν με δημόσια πρόταση!

Λυπάμαι για όλα αυτά πραγματικά γιατί σε λίγο θα δεν θα έχετε και εσείς κοινό για να τα γράφετε αυτά!

Νομίζω σας έδωσα μερικές ιδέες να διερευνήσετε σαν έμπειρος στο χώρο τόσα χρόνια και όχι παρακαλώ να τις αναδημοσιεύσετε! Δεν μας λείπουν οι δείκτες κύριε Γελαντάλι! Αν δείτε πόσους δείκτες έχουμε και πόσες εταιρείες διαπραγματεύονται και κάνουν πράξη θα γελάσετε! Έχουμε πάνω από 25 δείκτες και ζήτημα είναι αν έχουμε 30 σοβαρές εταιρείες κανονικής διαπραγμάτευσης! Σε λίγο δεν θα έχουμε εταιρείες για τον 25αρη δείκτη! Ποιος ο λόγος λοιπόν να επενδύσει ένας Έλληνας σε υγιείς εταιρείες όπως ο Μυτιληναίος, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΓΕΚ, η ΜΟΗ, τα ΕΛΠΕ, η Ευδαπ, η Βιοχάλκο, η Cenergy, η Lamda, ο Αδμιε, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Τιταν και άλλες λίγες ακόμα και όχι στις ξένες αγορές ή και τα κρυπτονομίσματα που μπορεί να έχουν και αυτά καλύτερο θεσμικό πλαίσιο σε λίγο καιρό! Αστεία πράγματα!

Μην γελιέστε, το τελευταίο κοινό μας θάφτηκε τις τελευταίες μέρες! Επενδυτικό κοινό που πίστεψε μετά τα capital controls ότι κάτι καλύτερο θα έρθει κάποια στιγμή! Και ήρθε το καλύτερο γιατί δεν μπορώ να φανταστώ να είχαμε άλλη καλύτερη κυβέρνηση αυτή τη στιγμή! Και ενώ είχαμε την καλύτερη έγιναν λάθη και αδιαφορίες για τον θεσμό που ελπίζω να μην είναι η ταφόπλακά του!

Οι αγορές ΝΑΙ δεν πεθαίνουν, τα περίπτερα όμως κλείνουν!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v