Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 2 2020

Eurogroup: Ραντεβού στις... 7 Απριλίου

Πυρετώδεις οι διεργασίες, σε προσκήνιο και (κυρίως) παρασκήνιο, προκειμένου να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση για το θέμα της οικονομικής στήριξης των οικονομιών κρατών-μελών της ευρωζώνης, που καταρρέουν.

Εργώδεις προσπάθειες κυρίως από την πλευρά του Βερολίνου, προκειμένου να μην καταλήξει σε νέο ναυάγιο η τηλεδιάσκεψη της προσεχούς Τρίτης. Γι' αυτό και το στρατόπεδο Μέρκελ προωθεί το τελευταίο 24ωρο προτάσεις-λύσεις της λογικής να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια του ESM αλλά υπό την κάλυψη της ECB. Μέχρι τώρα η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας δεν φαίνεται να συγκατατίθεται, τουλάχιστον αυτή ήταν η πρωινή ενημέρωσή μας.

Δια της πλαγίας επιχειρεί η πλευρά Μέρκελ να περάσει προγράμματα δανεισμού έναντι εγγυήσεων/δεσμεύσεων, που και νέο χρέος θα προσθέτουν στα υφιστάμενα των κρατών-μελών και πλαίσιο αποπληρωμής του με επιπλέον ρήτρες θα περιλαμβάνει.

Παρά τις αντιδράσεις του IW, της αρθρογραφίας του Wolfgang Munchau και εν αναμονή της τοποθέτησης του IfO, το Βερολίνο επιμένει να θέλει να περάσει τα σχέδια της «καλλωπισμένα». Οι του IW ήταν σαφείς, τα 410 του ESM είναι peanuts καθώς ακόμη και στην περίπτωση λύσεων «αμοιβαιοποίησης χρέους» υπολογίζεται πως τουλάχιστον 2 τρισ. θα ήταν, κατ' αρχάς, απαραίτητα.

Οι μεθοδεύσεις Μέρκελ/Βερολίνου, απ' ό,τι πληροφορούμαι, είναι σε πλήρη γνώση της Ρώμης και αυτό εξηγεί το stand-by του Τζιουζέπε Κόντε, ο οποίος προτίθεται να παρέμβει μέχρι την Κυριακή. Ηδη συγκεκριμένα Μέσα έχουν ειδοποιηθεί, θα είναι η Il Sole24Ore, το Bloomberg, κάποιο Μέσο των ΗΠΑ.

Επονται εκπλήξεις και ανατροπές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v