Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 27 2020

Το «nein» ρίχνει τις ευρωαγορές

Με απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στις ευρωπαϊκές αγορές και στον απόηχο του χθεσινού «ναυαγίου»
σε μία Σύνοδο Κορυφής, που εκ προοιμίου ήταν καταδικασμένη να αποτύχει. Σχεδόν αποκλειστικά, λόγω της άρνησης του Βερολίνου να αποδεχτεί ένα -κάποιας μορφής- κοινό ομόλογο των χωρών της ευρωζώνης.

Επικαλούμενη και τον κίνδυνο του AfD, αλλά επί της ουσίας υπερασπιζόμενη μίας άτεγκτης καλβινικής λογικής η Αγκελα Μέρκελ επέμεινε να εννοεί ως διάσωση των ευρωπαϊκών κρατών ένα νέου τύπου μνημόνιο με δεσμεύσεις, κανόνες και προοπτική υποθήκευσης εθνικής περιουσίας.  Η «θεραπεία» αλά Ελληνικά -υποθήκευση για 99 χρόνια- δεν μπορεί να εφαρμοσθεί ούτε στην περίπτωση της Ισπανίας, ούτε της Ιταλίας, πολλώ δε μάλλον της Γαλλίας.

Απλή αριθμητική είναι. Το ΑΕΠ της Γερμανίας ήταν 3,344 τρισ. ευρώ, της Γαλλίας 2,354, της Ιταλίας 1,765 και της Ισπανίας 1,202 τρισ. (έχω πάρει στοιχεία 2018/focus-economics). Πρακτικά έχουμε τα 3,344 vs 5,321 και μία Ιταλία να βγαίνει χθες μπροστά, επί της ουσίας κάνοντας τη «βρώμικη δουλειά» για Γαλλία και Ισπανία αλλά και των άλλων 6 που συντάσσονται στο κοινό αίτημα για «ομόλογο». Εύστοχα με αυτή την πλευρά έχει συνταχθεί εξαρχής και αναφανδόν η Αθήνα. Ευφυώς, θα έλεγα.

Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα (συγκρίνω μεγέθη ΑΕΠ, NPLs, χρέους κ.λπ.) για να της κουνήσει το δάκτυλο η Γερμανία. Αλλωστε Σόιμπλε δεν υπάρχει. Η Ιταλία έχει μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να κάνει πίσω, για πολλούς και διάφορους λόγους. Συν τω ότι ο Κόντε έχει έναν θηριώδη (δημοσκοπικά) Σαλβίνι απέναντί του. Αρα η Ιταλία θα το πάει όσο πιο μακριά μπορεί. Και εκτίμησή μου, ξαναδιαβάζοντας τη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης, θα θεωρούσα σχεδόν αδύνατο να έκανε πίσω η Γαλλία στην περίπτωση που καμφθεί η Ιταλία.

Με τον μεγαλύτερο στρατό στην Ε.Ε., η μόνη πυρηνική δύναμη, με ιστορικά συμφέροντα στην περιοχή του Λεβάντε και της Β. Αφρικής και βιομηχανία που υπέστη σημαντική αφαίμαξη από την επιθετική πολιτική της Γερμανίας, ούτε ο Μακρόν έχει μεγάλα περιθώρια οπισθοχώρησης.

Εκτιμώ πως η Γερμανία (συν τις Ολλανδία, Φινλανδία) είτε στον τρίτο είτε στον τέταρτο γύρο θα κάνει πίσω. Ειδάλλως...

Προσώρας, περιμένω με ενδιαφέρον τον επόμενο, τον δεύτερο γύρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v