Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 3 2020

Εκαστος εφ' ω ετάχθη

«Η ώρα για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι τώρα...» δηλώνει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Αλλά με... δανεικά και ανάληψη επιπλέον εγγυήσεων, υποχρεώσεων και δεσμεύσεων, όπως διευκρινίζει σε άρθρο του, που δημοσιεύεται σε 15 ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και στην «Καθημερινή».
Κάτι σαν τα διαφημιστικά publi, σαν να λέμε, αλλά στο πιο «comme il faut».

Είμαι περίεργος να δω ποιοι θα αγοράσουν το συγκεκριμένο «πακέτο/προϊόν» και το σημαντικότερο, εάν θα δώσουν προσοχή στα «ψιλά γράμματα» και στις παρενέργειες.

«Χρειαζόμαστε μία φιλόδοξη, συντονισμένη και αποτελεσματική απάντηση στην κρίση» δηλώνει (στη La Repubblica*) ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, για να «χρυσώσει το χάπι» ο Λετονός πολιτικός, λέγοντας πως ο ESM είναι ένα «εργαλείο» για τη χρήση του οποίου, όμως, «μίας κάποιας μορφής νομικοί όροι είναι απαραίτητοι».

Στη La Repubblica είχε εκδηλώσει την υποστήριξή της προς την Ιταλία, τελευταία η Ούρσουλα Γκέρντρουντ φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά «δείχνοντας» προς τον ESM.
Μάλλον εκεί στις Βρυξέλλες δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει, πώς ακριβώς έχει η κατάσταση στο πόπολο των ευρωπαϊκών κρατών. Ούτε έχουν διδαχθεί από τη νεότερη ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου.

Θα κλείσω με μία εκτίμηση του αγαπητού μου Λουκά Παπαϊωάννου, πως η ελληνική αγορά και οι ευρωπαϊκές οικονομίες αλλά και (κυρίως) οι Ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν τις εξελίξεις σε δύο μέτωπα:

- τα νέα από αυτό του Covid-19

- τις αποφάσεις, που θα ληφθούν στο επικείμενο Eurogroup (Τρίτη 7 Απριλίου) για τα μέτρα που θα παρθούν όσον αφορά στη διάσωση της σοβαρά πληττόμενης ευρω-οικονομίας, σε όλα τα επίπεδα (επιχειρήσεις-εργαζόμενοι).

(*) έχουν ενδιαφέρον τα σχόλια/στολίδια όσων σχολιάζουν τα λεγόμενα του αντιπροέδρου.

Χρόνου φείδου, είχε πει ο Λακεδαιμόνιος Χίλων, ένας από τους 7 σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, περίφημος για τα επιγραμματικά αποφθέγματα.

Μην ξοδεύετε τον χρόνο σας...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v