Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 27 2020

Το ντόμινο Lufthansa και η Coca Cola/HBC

Μέχρι το Βερολίνο «ακούστηκε» την Παρασκευή το sell off στη Lufthansa και το ντόμινο στην Deutsche Bank.

Σε... κενό αέρος 8,02% η μετοχή του γερμανικού κολοσσού, προσγειώθηκε ανώμαλα στα 7,180 ευρώ. Ηταν η αντανακλαστική αντίδραση των αγορών στην είδηση πως η LH ζητά 10 δισ. για να αντιμετωπίσει άμεσες ανάγκες λειτουργίας, εξυπηρέτησης υποχρεώσεων.

Με ζημιές 1,2 δισ. στο πρώτο τρίμηνο και προφανώς μεγαλύτερες στο δεύτερο, η αποτίμησή της έφθασε να περιορίζεται στα μόλις 3,43 δισ. Και ζητά -επί της ουσίας- κρατική στήριξη από το Βερολίνο, τη Βέρνη (Swiss) και τις Βρυξέλλες (Brussels), ενώ σε εκκρεμότητα μένει το θέμα λειτουργίας των θυγατρικών της low cost/charter εταιρειών καθώς και τα «ανοίγματά» της στον ευρύτερο τουριστικό τομέα. Ιστορικό χαμηλό τα 7,02 ευρώ.

Το μείον 8,02% ήταν το μεγαλύτερο ποσοστό διόρθωσης για τη μετοχή της LHAG την Παρασκευή. Το δεύτερο χειρότερο; Το 6,76% της Deutsche Bank, που διόρθωσε στα 5,451 ευρώ. Η αποτίμηση της DBKGn συρρικνώθηκε στα 11,26 δισ. Ιστορικό χαμηλό τα 4,449 ευρώ.

Γιατί όμως η τόσο ευρεία διόρθωση της τράπεζας; Ακριβώς επειδή είναι εις εκ των τριών μεγαλύτερων χρηματοδοτών της αεροπορικής εταιρείας, πέραν των άλλων ανοιγμάτων που έχει λ.χ. στην αυτοκινητοβιομηχανία, Daimler, BMW, VW και άλλους γερμανικούς ομίλους.

Το χαρτοφυλάκιό της, τοξικών σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως και το ότι η θυγατρική της DB USA παραμένει υπό τον έλεγχο της αμερικανικής SeC δεν τα προσμετράμε.

Απλά για να έχουμε μία τάξη μεγέθους και πραγματικού, ενδεχομένως, συστημικού κινδύνου στην ίδια την γερμανική οικονομία.

Και βλέποντας την αποτίμηση αυτών των δύο γερμανικών μεγαθηρίων, δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι η Coca Cola/HBC των Δαυίδ-Λεβέντη αποτιμάται στα 8,14 δισ. και ο ΟΤΕ στα 5,35 δισ. Ο δε Οργανισμός, στον οποίο η Deutsche Telekom ελέγχει το 45%, είναι το αποδοτικότερο asset της, εκτός γερμανικών συνόρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v