Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 15 2020

Το στραβό κλήμα και οι... Νορβηγοί

Σε νέο ιστορικό χαμηλό, χθες, ο τραπεζικός κλάδος, με ακόμη ένα γύρο ρευστοποιήσεων, με συνέπεια την κατακρήμνιση τιμών, χρηματιστηριακής αξίας κ.λπ.

Λόγω MSCI και ενόψει rebalancing, εύλογο είναι το ερώτημα εάν στις συνεδριάσεις που ακολουθούν μέχρι και την Παρασκευή 29 Μαΐου και σε χαμηλότατες τιμές, οι τραπεζικές μετοχές είναι «αγοράσιμες», κυρίως σε επενδυτικό χρόνο/ορίζοντα, δηλαδή για διάστημα κάποιων μηνών.

Διιστάμενες οι εκτιμήσεις, με τα επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα η κάθε πλευρά, αμφότερες «δείχνουν» να έχουν λογική. Θα τις καταγράφουμε και ο καθείς πράττει ανάλογα. Ωστόσο θεωρώ χρήσιμο να συνεκτιμήσουμε την παράμετρο που θέλει στους υπάρχοντες πωλητές να προστεθεί ακόμη ένας πανίσχυρος παίκτης.

Πρόκειται, προφανώς, για το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, που έλαβε απόφαση να προχωρήσει σε άντληση 382 δισ. κορωνών/37 δισ. δολαρίων, προκειμένου να (υπο)στηρίξει τα τεράστια διαφυγόντα έσοδα λόγω της κατακόρυφης πτώσης των τιμών πετρελαίου. Κυρίως για αυτό τον λόγο.

Θα πρόκειται για ιστορικών διαστάσεων εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, ενός τεράστιου χαρτοφυλακίου επενδύσεων σε δεκάδες χρηματιστήρια και εκατοντάδες εισηγμένες.

Σε ό,τι μας αφορά οι... Βίκινγκς έχουν παρουσία και στην ελληνική αγορά, με θέσεις σε καμιά 30αριά εισηγμένες. Μεταξύ αυτών και στο μετοχικό κεφάλαιο των συστημικών τραπεζών.

Το Οσλο προτίθεται να προχωρήσει σε ανακοίνωση των λεπτομερειών του σχεδίου του στις αμέσως επόμενες ημέρες, το αργότερο μέχρι τα μέσα της προσεχούς εβδομάδας.

Στα υπόψη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v