Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 11 2020

Περί Performance ο λόγος (*)

Συχνές οι αναφορές της στήλης σε εισηγμένες από τις χαμηλότερες κατηγορίες, ενίοτε έχουν αναδειχθεί
και εταιρείες που στη συνέχεια μεγεθύνθηκαν και ήρθαν στο επενδυτικό προσκήνιο.

Σε άσχετο χρόνο, περίπου με την επιβολή του lockdown είχαμε υπεραμυνθεί της εκτίμησης πως ένας από τους κλάδους, που θα μπορούσε να βγει ενισχυμένος ήταν αυτός της ευρύτερης πληροφορικής/νέων τεχνολογιών κ.λπ. Είχε προλάβει, ωστόσο, η Entersoft να αναβαθμιστεί στην Κύρια από την Εναλλακτική Αγορά διευρύνοντας τις επιλογές μας. Ακολούθησε σχετικά πρόσφατα η EpsilonNet, ενώ σε ορισμένους στην αγορά δημιουργήθηκε (λαθεμένα;) η εκτίμηση πως θα ακολουθούσε η Performance. Προς ώρας αυτή η προοπτική δεν είναι στις προτεραιότητες της διοίκησης.

Με αφορμή όμως τις αποφάσεις της στάθηκα στο θέμα των αμοιβών, stock options κ.λ.π κρίνοντας αυτό, που καταλάβαινα. Επιδερμικά; επιπόλαια; ενδεχομένως. Με αφορμή την παρατήρηση ενός φίλου (την διαδρομή και γνώση του οποίου εκτιμώ απεριόριστα) που παραθέτω αυτούσια:

Το σύνολο των αμοιβών της “Ελίτ” της εταιρείας στη τελευταία 5ετία μόλις που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο ευρώ, συνολικά βεβαίως. Όσα δηλαδή έπαιρνε και παίρνει -ετησίως όμως- η αντίστοιχη των Παπουτσάνης (αυτή ως εκ του αποτελέσματος χαλάλι να γίνει), Χαϊδεμένος(!!!), Space (αυτή παίρνει μέχρι και 1,4 εκατ. ευρώ!) κλπ κλπ. Μεγάλη η ουρά εδώ…

Ο δ/νων σύμβουλος έχει απογειώσει τα μεγέθη της από την ημέρα που ανέλαβε να την τρέξει (Πραγματικά και όχι με λόγια του αέρα). Δικαιωματικά – κατά την άποψη μας και σύμφωνα με τους νόμους της ελεύθερης αγοράς- επιβραβεύεται με το πρόγραμμα stock options. Και δεν παίρνει λεφτά από ταμείο. Μετοχές παίρνει και άμα θέλει μπορεί εν ευθέτω χρόνω να τις πουλήσει για να εισπράξει το αντίτιμο από την αγορά. Η οποία αγορά δηλ. οι επενδυτές δεν είναι υποχρεωμένοι να τις αγοράσουν. Κανείς δεν θα τους πιέσει.

θα περιμένω την έμπρακτη διάψευση μου. Και ειλικρινά, μακάρι να επιβεβαιωθεί ο φίλος, καθότι ο σκοπός είναι κοινός: εισηγμένες με αξιόπιστες διοικήσεις, "βαθύτερο" και πιο φιλοεπενδυτικό χρηματιστήριο.

(*) και μία απάντηση...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v