Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 16 2020

Τράπεζες: Μία ευνοϊκή απόφαση...

Λιγότερα κεφάλαια θα δεσμεύουν εφεξής οι τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων από τις τράπεζες, προκειμένου αυτές να μπορούν να διαθέτουν κεφαλαιακά αποθέματα για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Το σχετικό αίτημα της Κομισιόν αποδέχτηκε το ευρωκοινοβούλιο αργά χθες το βράδυ. Ετσι τα πιστωτικά ιδρύματα θα χρειάζονται λιγότερα κεφάλαια για να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους από τα κόκκινα δάνεια.

Με το μέτρο αυτό, οι ελληνικές τράπεζες θα ωφεληθούν τα μέγιστα (θα καίνε λιγότερο κεφάλαιο), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πορεία τους (και) χρηματιστηριακά από τις αρχές του 2021.

Είχε προηγηθεί το σαφές μήνυμα της Φρανκφούρτης προς τις τράπεζες ότι τα μέτρα, λόγω πανδημίας, αποφασίστηκαν για να μην ανακόψουν τις χορηγήσεις δανείων και όχι για να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους. Στην έκθεσή της για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα η European Bank Authority καλούσε τις τράπεζες, των ελληνικών συμπεριλαμβανομένων, να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία.

(*) η σημερινή ανάρτησή μας προήλθε συνδυαστικά από τα σχόλια συν-υπογειτών (του Δημήτρη Β., του Giannis Chrysovitsanos κ.α.) και με αφορμή σχετική αναφορά του γείτονα Βασίλη/Μ/Μ. Κατά την ταπεινή εκτίμησή μου, καταδεικνύει τη δυναμική ανθρώπων που αναζητούν, ερμηνεύουν, συνθέτουν και συχνά επιχειρούν να δουν πέραν του πλαισίου που θέτει το σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v