Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 15 2021

Η Λαγκάρντ, ο Ντράγκι και η... Αθήνα

Νέα δεδομένα φέρνει στα ευρωπαϊκά ζητήματα η είσοδος Ντράγκι στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας.

Εύλογα οι αγορές αναμένουν μ' ενδιαφέρον να δουν πώς θα κινηθεί ο super Mario -για τις αγορές- και ως επικεφαλής της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, όπως σημειώνει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου.

Το ότι ο νέος ΥπΟικ είναι ο τεχνοκράτης Ντανιέλε Φράνκο (προερχόμενος από την Τράπεζα της Ιταλίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) διασφαλίζει τα των οικονομικών.

Το ότι ο δημοφιλής Ματέο Σαλβίνι έχει δώσει τη στήριξή του στη νέα κυβέρνηση (και οι μόνες ενστάσεις του αφορούν στον διορισμό του υπ.Υγείας) έχει τη σημασία του. Και λόγω των ισχυρών δεσμών του με τον Ιταλικό βορρά και δη την περιφέρεια της πλούσιας Λομβαρδίας.

Το σίγουρο είναι πως το Βερολίνο θα επιδιώξει να προκαλέσει τριγμούς στη νέα κυβέρνηση (θα παίξουν αυτόν τον ρόλο τα 5 Αστέρια; μένει να φανεί) καθώς απέναντί του -πλέον- δεν θα έχει μόνο τη Φρανκφούρτη (ΕΚΤ) αλλά και τη Ρώμη.

Μ' ενδιαφέρον αναμένουν στη Γερμανία (Die Welt, FAZ κ.α.) να δουν πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις Παρισιού-Ρώμης, δεδομένων των καλών σχέσεων Ντράγκι-Μακρόν από τη θητεία του πρώτου στην ΕΚΤ.

Ηδη η Αγγελική, με το σημερινό άρθρο-παρέμβασή της βάζει τα πιόνια στη σκακιέρα.

Το Euro2day.gr ήταν -ίσως- το πρώτο οικονομικό Μέσο που ανέδειξε την παράμετρο Ντράγκι και τι ενδεχομένως να σηματοδοτούσε και για την Αθήνα.

Γνώστες των πολιτικών συσχετισμών εκτιμούν πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να αισθάνεται αρκετά πιο άνετα βάσει των εξελίξεων στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Σε μία συγκυρία που ο ίδιος δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει πως στα εθνικά θέματα είναι πολύ πιο κοντά με το Παρίσι και την Ουάσιγκτον, εμμέσως «απογαλακτιζόμενος» από το Βερολίνο.

Να δούμε πώς θα κινηθεί -συνεπώς- και η Αθήνα, θυμίζοντας τη... λεπτομέρεια της ανάρτησής μας (της 4ης Φεβρουαρίου) για τις «... εξελίξεις που τη διευκολύνουν, συνεκτιμώντας (εκτός όλων των άλλων) τις άριστες σχέσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος με τον Ιταλό πρώην κεντρικό τραπεζίτη».

(*) σε συνέχεια της ανάρτησής μας: Ο Ντράγκι, η Λαγκάρντ και η... Αθήνα (στις 4 Φεβρουαρίου).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v