Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 14 2021

Ομόλογα: 1-2 θερινές έξοδοι στις αγορές

Νέα έξοδο στις αγορές τις επόμενες εβδομάδες «βλέπουν» ξένοι επενδυτικοί οίκοι, σε μία συγκυρία που η Αθήνα δεν θα είχε λόγους να αφήσει αναξιοποίητο το κλίμα, όπως αυτό διαμορφώνεται αλλά και τη σχεδόν βεβαιότητα πως πληθωρισμός και αποδόσεις/επιτόκια θα αυξηθούν μέσα στη χρονιά.

Στο 0,908%, νωρίτερα, το 10ετές, στα 8,8 δισ. που έχει αντλήσει η Αθήνα (από την αρχή του έτους), στα 30 και κάτι δισ. τα διαθέσιμα του «μαξιλαριού» (έχοντας εξοφλήσει, ήδη, τα 3,3 δισ. προς το ΔΝΤ) και το κυριότερο, άριστες οι σχέσεις με τις αγορές, σε θερμό κλίμα η εμπιστοσύνη, βιώσιμο το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με τους καθ' ύλην αρμοδίους, συνεπώς γιατί όχι η προετοιμασία για το επόμενο βήμα.

Εχοντας καλύψει τη μακροπρόθεσμη περίοδο (από 15ετία και πέρα), η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να βγει με 5-15ετές, εκμεταλλευόμενη τα περιθώρια που διαμορφώνονται, λ.χ. από μία ενδεχόμενη επανέκδοση 10ετούς (ή κάτι ανάλογο), τα χαμηλά (συγκριτικά με αυτά που αναμένεται πως θα ακολουθήσουν) επιτόκια.

Την ελληνική πλευρά θα διευκόλυνε η έκδοση 2 σειρών ομολόγων, για παράδειγμα την πρώτη το επόμενο διάστημα και τη δεύτερη μέσα στο καλοκαίρι, αφήνοντας έτσι περιθώριο για ακόμη μία, πιθανόν τον Σεπτέμβριο, εάν και εφόσον κριθεί πως κάτι τέτοιο θα εξυπηρετούσε τον σχεδιασμό 2021.

Η Αθήνα έχει την πολυτέλεια επιλογής χρόνου και τρόπου για να προχωρήσει, διαθέτει το πλεονέκτημα άριστων σχέσεων τόσο εντός (Μαξίμου-Πλ. Συντάγματος-Ομήρου) όσο εκτός με τα funds, τους dealers να εμπιστεύονται ως investment grade το ελληνικό χρέος, που είναι και το σημαντικό.

Δεν είναι τυχαίο πως στις δύο τελευταίες εκδόσεις, η προσφορά των αγορών ξεπέρασε τα 35 δισ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v