Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 23 2021

Η S&P, η Lagarde και το Χρηματιστήριο

Με εύλογο ενδιαφέρον αναμένεται η ετυμηγορία της Standard & Poor's για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Θα μπορούσε ο αμερικανικός οίκος, που βαθμολογεί με ΒΒ-, να κάνει την έκπληξη ή θα επιλέξει ουδέτερη στάση;

Η αξιολόγηση του οίκου έχει τη σημασία της, καθώς τον Απρίλιο του 2020, λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, έδινε προοπτική «ουδέτερη» από «θετική», διατηρώντας σταθερή τη θέση της για το αξιόχρεο.
Τον Οκτώβριο διατήρησε το ΒΒ- και το outlook σταθερό. Οι αναλυτές του οίκου είχαν εκτιμήσει πως τα κεφαλαιακά αποθέματα της χώρας θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις δυσμενείς εξελίξεις, που προκύπτουν από την πανδημία. Ομως είχε επικεντρωθεί και στο υπέρβαρο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, για το τραπεζικό σύστημα.

Εκτοτε, ειδικότερα στον τραπεζικό κλάδο, έχουν γίνει αρκετά προς την κατεύθυνση της διαχείρισης αυτού του τόσο σοβαρού προβλήματος. Γι' αυτό και έχει σημασία η όποια προσέγγιση ειδικά του «τραπεζικού».

Το θετικό, για την ελληνική πλευρά, είναι πως στο πλευρό της έχει την αμέριστη (υπο)στήριξη της ΕΚΤ,
με την επικεφαλής της να προειδοποιεί πως τα «σύννεφα» παραμένουν πάνω από την ευρωζώνη. Εξ αυτού η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένει ότι οι αγορές υπό το «έκτακτο πρόγραμμα λόγω πανδημίας/ΡΕΡΡ» το τρέχον τρίμηνο θα διενεργούνται με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό απ' ό,τι τους πρώτους μήνες του 2021.
Προφανές το όφελος για την ελληνική πλευρά (έμμεσα για το εγχώριο banking).

Με αυτά, και εάν η Standard & Poor's παραμείνει «ουδέτερη» διευκολύνεται και ο σχεδιασμός της Αθήνας,
όσον αφορά στην επόμενη «έξοδο» στις αγορές. Στο θέμα έχουμε αναφερθεί σχετικά στις 14 Απριλίου, με το πλάνο να προβλέπει, ει δυνατόν, ακόμη και 2 εκδόσεις από τώρα και μέσα στο καλοκαίρι.

Οσον αφορά στις αξιολογήσεις, ακολουθεί ο οίκος Moody's στις 21 Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v