Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 25 2021

Για έναν... FTSE 21

Στις 2.171,16 μονάδες, χθες, ο FTSE25. Για δεύτερη σερί συνεδρίαση, σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, Mytilineos πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος τζίρος, αδιάσειστη ένδειξη πως «ισχυρά χέρια» λαμβάνουν, ενισχύουν θέσεις σε εισηγμένες με πραγματική αξία και προοπτική για περαιτέρω μεγέθυνση.

Δεν είναι τυχαίο πως και για τις 3 καταγράφηκαν νέα «τοπικά υψηλά», ειδικότερα για ΟΤΕ και Mytilineos στα προ μνημονιακής κρίσης επίπεδα. Στα 16,09 ευρώ της Mytilineos, κοντά σε νέο ιστορικό υψηλό. Από κοντά και ο ΟΤΕ, ενώ σε διαδικασία επαναφοράς είναι και η ΔEΗ.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτές οι 3 εισηγμένες που είναι σε διαπραγμάτευση σε τιμές που ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση/αντιστοίχιση έχουν με τις 2.171,16 μονάδες του FTSE Large Cap. Πολύ δε περισσότερο, με τις
900 (και με το ζόρι) του ΓΔ.

Βλέποντας στη χθεσινή συνεδρίαση τους ισχυρούς αγοραστές σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Motor Oil αλλά και ΤΙΤΑΝ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Aegean κ.λπ., δεν μπορεί να μη σκεφτείς στις πόσες μονάδες θα ήταν ο FTSE Large Cap, ο ΓΔ, εάν αποτύπωναν πραγματικά μεγέθη στο ποσοστό που τους αναλογούσε.

Προφανώς και ο τραπεζικός κλάδος είναι καθοριστικός για την οικονομία κ.λπ. αλλά δεν μπορεί να είναι και ο υπαίτιος για την εξόφθαλμη στρέβλωση, όσον αφορά στους δείκτες.

Τα γνωρίζουν αυτά οι καθ' ύλην αρμόδιοι αλλά σιωπούν. Αραγε στις πόσες μονάδες θα ήταν σε διαπραγμάτευση ο δείκτης με αναλογική βαρύτητα του τραπεζικού κλάδου.

Ή μήπως η μέτρηση ενός... FTSE 21 θα καταδείκνυε και την ουσία του ζητήματος αλλά και το μέγεθος του ελλείμματος που δημιουργείται για την εικόνα της επενδυτικής κοινότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v