Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 4 2021

Ενθαρρυντική πρωτοβουλία οι «ΡΑΕ του Νότου»

Σε κοινό μέτωπο από τις «ΡΑΕ του Νότου» για την ενεργειακή κρίση αναφέρεται η Αθηνά Καλαϊτζόγλου.

Άκρως ενθαρρυντική ένδειξη -για τα καθ' ημάς-, παραπέμποντας στην ανάρτησή μας για «Το... ανέκδοτο με την ενέργεια» (στον Εκηβόλο της 27ης Οκτωβρίου), σημειώνοντας «... πώς να διαμορφώσουν και γιατί να συμφωνήσουν, όταν και μέσω του ενεργειακού, ο Βορράς -ειδικότερα το Βερολίνο- επιβάλλει μέσω μη συμφωνίας συνθήκες υπέρ του και σε βάρος του Νότου.

Σύμφωνα με το χθεσινό Δελτίο Τιμών, η μεγαβατώρα κόστιζε στον Γερμανό 20% έως 30% φθηνότερα σε σχέση με τον Ιταλό, Ισπανό, Ελληνα. Αλλωστε την ίδια πολιτική δεν ακολούθησαν σε θέματα που αφορούσαν λ.χ. το κόστος χρήματος, τα επιτόκια, κ.λπ.; Δεν πάει πολύς καιρός που ο Βορράς -ειδικότερα το Βερολίνο- ήταν κάθετα αντίθετος προς οποιαδήποτε πρακτική αμοιβαιοποίησης του χρέους. Αλήθεια, περιμέναμε κάτι καλύτερο από τη χθεσινή έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας;».

Το θετικό της υπόθεσης, η σύμπλευση της Αθήνας με το Παρίσι, την οποία θα πρέπει να δούμε συνεκτιμώντας όχι μόνο τη συμφωνία Ελλάδος-Γαλλίας για τα εξοπλιστικά αλλά ευρύτερα με την πρωτοβουλία στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών του Ευρωπαϊκού Νότου (EUMED9) πρόσφατα στην Αθήνα.

Αλλά και ακόμη πιο ευρύτερα, καθώς η Γαλλία έχει θέσει -από το 2018- το ζήτημα δημιουργίας «ευρωστρατού», επιχειρεί δε να επανέλθει στην Ανατολική Μεσόγειο (με αφορμή και τη συμφωνία AUKUS), με το Παρίσι να προσκαλεί (και) την Αθήνα σε διάσκεψη για τη Λιβύη.

Σε καλό δρόμο όλο αυτά, με την τελευταία πρωτοβουλία λόγω ενεργειακού να σφυρηλατεί περαιτέρω τον πόλο-αντίβαρο στο Βερολίνο και τον Ευρωπαϊκό Βορρά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v