Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 27 2021

Το... ανέκδοτο με την ενέργεια

Μόλις την Παρασκευή αναφερόμασταν στο... ανέκδοτο με τις κυρώσεις, καταδεικνύοντας την αδυναμία της Ευρώπης να χαράξει ενιαία γραμμή/πολιτική στα ουσιώδη (*).

Πριν αλέκτορα φωνήσαι, η νέα -πολλοστή- επιβεβαίωση του χάσματος μεταξύ των χωρών-μελών, ειδικότερα Βορρά-Νότου, καθώς οι υπουργοί Ενέργειας -παρά την πρωτοφανή κρίση- αδυνατούν να διαμορφώσουν κοινή γραμμή. Και πώς να διαμορφώσουν και γιατί να συμφωνήσουν, όταν και μέσω του ενεργειακού, ο Βορράς -ειδικότερα το Βερολίνο- επιβάλλει μέσω μη συμφωνίας συνθήκες υπέρ του και σε βάρος του Νότου.

Σύμφωνα με το χθεσινό Δελτίο Τιμών, η μεγαβατώρα κόστιζε στον Γερμανό 20% έως 30% φθηνότερα σε σχέση με τον Ιταλό, Ισπανό, Ελληνα. Αλλωστε την ίδια πολιτική δεν ακολούθησαν σε θέματα που αφορούσαν λ.χ. το κόστος χρήματος, τα επιτόκια, κ.λπ.;

Δεν πάει πολύς καιρός που ο Βορράς -ειδικότερα το Βερολίνο- ήταν κάθετα αντίθετο προς οποιαδήποτε πρακτική αμοιβαιοποίησης του χρέους. Αλήθεια, περιμέναμε κάτι καλύτερο από τη χθεσινή έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.

(*) στον Εκηβόλο της 22/10 καταλήγαμε: Για ποια προληπτική πολιτική και στο ενεργειακό, όταν στις Βρυξέλλες δεν μπορούν να τα βρουν καν με τη χειμερινή ώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v