Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 13 2022

Αλλαγή πίστας;

Με άλμα στις 950,38 μονάδες, που αποτελούν νέο υψηλό 7ετίας, ο Γενικός Δείκτης. Με αρκετές ενδείξεις, που για μερίδα ανθρώπων της αγοράς ενδέχεται να οδηγεί σε αλλαγή τάσης.

Μπορούμε να αρχίσουμε να αναφερόμαστε σε αλλαγή πίστας; Για να δούμε όσα ενδιαφέροντα μετρά και αναλύει ο συν-υπογείτης Νίκος/extradeN.

Κατ' αρχάς στις πρώτες 3 συνεδριάσεις της εβδομάδας έχουν διακινηθεί μετοχές αξίας 336 εκατ. έναντι 184 εκατ. της προηγούμενης (4 συνεδριάσεις), με ταυτόχρονα αξιοσημείωτη άνοδο.

Τους προηγούμενους μήνες υπήρξαν θετικά νέα, που όμως δεν αποτυπώθηκαν στο ταμπλό. Ανάπτυξη 2021 αισθητά μεγαλύτερη του αναμενόμενου, εξάμηνα και εννεάμηνα της πλειονότητας των εισηγμένων καλύτερα του προηγούμενου έτους, άνοδος των ξένων χρηματιστηρίων, καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων πορεία του τουρισμού κ.α., κι όμως τίποτα από αυτά δεν συγκίνησε το Χρηματιστήριο. Αδιαφορία, που όπως θυμίζει ο extradeN, μεταφράστηκε σε 10μηνη διακύμανση μεταξύ 830 και 930 μονάδων.

Αυτό άλλοι το ονομάζουν συσσώρευση και άλλοι διανομή. Συσσώρευση: έχοντας μπροστά μας το διαφαινόμενο τέλος της πανδημίας, το Ιnvestment Grade της χώρας (για τέλος 2022-αρχές 2023 το προβλέπει η JP Morgan Chase/μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι), τις πρώτες εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάπτυξης, μία πιθανά καλύτερη χρονιά στον τουρισμό και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επιδιώξει να πάει σε εκλογές στον επόμενο 1-1,5 χρόνο. Εάν όντως έχει διαμορφωθεί καλύτερο κλίμα οικονομικό και χρηματιστηριακό.

Διανομή: με βάση ποια λογική; Θα μας αναβαθμίζουν οι οίκοι ή θα οδηγείται σε ολοκλήρωση η πανδημία και το χρηματιστήριο θα διορθώνει;

Προχθές, Τρίτη, σημειώθηκε λύση της 10μηνης «ταλαιπωρίας», ανοδική. Εύλογο το ερώτημα. Είναι bull trap αυτό των τελευταίων ημερών ή όντως είναι λύση της συσσώρευσης που μπορεί να οδηγήσει το ΧΑ σε αλλαγή πίστας;

Μπορούμε να μιλάμε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Με ενεργειακή κρίση, με πληθωρισμό, συνακόλουθη αύξηση επιτοκίων, με μεταβλητότητα στα ύψη; Πολλοί βλέπουν ισχυρή διόρθωση στις διεθνείς αγορές (ορισμένοι την βλέπουν από το 2009) αλλά προσώρας μόνο η απρόβλεπτη εμφάνιση της Covid-19 οδήγησε σε τεράστια αλλαγή δεδομένων, μεγεθών, χωρίς ακόμη να μπορεί κάποιος να προβλέψει τη συνέχεια.

Ωστόσο εάν υποθέσουμε πως επικρατεί το θετικό σενάριο, τότε η αλλαγή πίστας αποτυπώνεται στο διάγραμμα.

Το αν θα εδραιωθεί άμεσα στην πράσινη ζώνη χωρίς πισωγυρίσματα, ή αν θα καθυστερήσει να μπει για κάποιο διάστημα, ή αν θα γυρίσει για λίγο στην κόκκινη κ.ο.κ αποτελούν μέρη της μεγάλης εικόνας. Βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο, αυτό επιδιώκουμε.

Αυτή είναι μία πρώτη προσέγγιση, που επιχειρεί ο Νίκος/extradeN, κάποια πρώτα στοιχεία, ενδείξεις. Πρόωρο, βιαστικό και ως εκ τούτου επικίνδυνο να αναφερθούμε σε αλλαγή πίστας. Θα παρακολουθούμε την αγορά, καθημερινά όπως μέχρι τώρα γίνεται, θα καταγράφουμε, εκτιμούμε και συνθέτουμε όσα εκτυλίσσονται. Και ενδεχομένως, όντως να έχουν αρχίσει να πληθαίνουν τα θετικά έναντι των αρνητικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v