Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 21 2022

Η Λαγκάρντ και το Σύμφωνο Σταθερότητας

Σίγουρα με άλλους κανόνες το Σύμφωνο Σταθερότητας. Πιο ξεκάθαρη δεν μπορούσε να γίνει η Κριστίν Λαγκάρντ, όσον αφορά στην αλλαγή του δημοσιονομικού πλαισίου σε μία Ευρώπη, που ακόμη δεν έχει συνέλθει από τις συνέπειες της πανδημίας.

Προφανώς και ουδείς εχέφρων θα περίμενε κάτι διαφορετικό από την επικεφαλής της ΕΚΤ, ει μη να συνταχθεί με την κοινή γραμμή των Εμανουέλ Μακρόν και Μάριο Ντράγκι προς την οποία κλίνει και ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Αλλωστε η Γαλλίδα έχει αποδείξει πως και ατζέντα ευρωπαϊκή έχει διαφοροποιούμενη λ.χ. από την πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (ο οίκος Fitch εξηγεί γιατί η Φρανκφούρτη ακολουθεί διαφορετική οδό ως προς τα επιτόκια) και ότι μπορεί να αντιπαρατεθεί με «αντιπάλους» πολύ πιο δύσκολους του Κρίστιαν Λίντνερ (σ.σ. Ανγκελα Μέρκελ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε).

Από αυτή την άποψη θα είχε ενδιαφέρον η στάση του Βερολίνου θ-α απαντήσει ή όχι και εάν ναι, πώς. Θυμίζοντας, πως σε λίγες μέρες (3 Φεβρουαρίου) είναι η πρώτη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Μας αφορούν όλα αυτά; Προφανώς, προφανέστατα, για αυτό και η σαφής θέση μας και ως προς την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Συνεχίζοντας να βλέπουμε το... δάσος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v