Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 14 2022

Ηρθαν για να μείνουν...

Ημέρα Fitch η σημερινή, για οικονομικό επιτελείο, τραπεζίτες και αγορά. Αναμφίβολα η όποια ετυμηγορία του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης θα επηρεάσει τη στάση -κυρίως- των βραχυπρόθεσμων παικτών. Πρακτικά αυτών που ήρθαν για να «τρέξουν» μέσω ενός υποτιμημένου κλάδου (τον τραπεζικό) ένα «ρηχό» χρηματιστήριο.

Τα αποτελέσματα θεαματικά, ένα σημαντικό μέρος αυτών των θέσεων κατοχυρώνεται από τη χθεσινή συνεδρίαση. Τακτική που θα συνεχιστεί και σήμερα -με αφορμή τη μεταβλητότητα της Νέας Υόρκης-, το πιθανότερο και τη Δευτέρα, ανάλογα και με τη στάση του οίκου Fitch.

Ωστόσο οι εισροές των τελευταίων συνεδριάσεων ξεπερνούν κατά πολύ ανάλογες επιθετικών/βραχυπρόθεσμων χαρτοφυλακίων, που σημαίνει ότι σημαντικό μέρος αυτών των κεφαλαίων ήρθε για να μείνει. Σε επενδυτικό ορίζοντα.

Σημειώνουμε από την αρχή σχεδόν της κίνησης πως πρωταγωνιστές είναι (κυρίως) αμερικανικά funds, πανίσχυρες επενδυτικές τράπεζες (μόνο τυχαίες δεν ήταν οι παρεμβάσεις λ.χ. της JPMC για την επενδυτική βαθμίδα ή της BofA ή της Morgan Stanley κ.α.). Αυτό δίνει μία σχετική ασφάλεια στους long, πως ανεξάρτητα τι θα κάνει σήμερα ο Fitch, του ενδεχομένου ενός μαζικότερου profit taking, τα κεφάλαια που τοποθετούνται (κυρίως) στις τράπεζες είναι επενδυτικού χαρακτήρα. Ενδεικτικότερη η περίπτωση της Alpha Bank, που ειδικά χθες με τα μεγάλα πακέτα επιβεβαιώνει αυτή την προσέγγιση.

Για αυτό η λογική του Ηλία Ζαχαράκη είναι βάσιμη: Από τον Νοέμβριο του 2020 έχουν να δουν οι τεχνικοί αναλυτές RSI 78.

Σχεδόν πάντα μία τόσο μεγάλη τάση κρατάει αρκετό διάστημα ενώ συνήθως η πρώτη διόρθωση που βγαίνει είναι πάντα για αγορά. Για να συμπληρώσει ο Ηλίας πως «... εκτός από το ημερήσιο του τραπεζικού, αν παρατηρήσει κάποιος το εβδομαδιαίο του ΓΔ με τον ταλαντωτή μας θα καταλάβει ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να χαλάσει η εβδομαδιαία τάση. Άλλωστε αυτό αναζητούσαμε τεχνικά εδώ και αρκετό καιρό, έχοντας τις πιθανότητες μαζί μας, με τους περισσότερους να περιμένουν μία βαθιά διόρθωση κάτω από τις 800 μονάδες που δεν ήρθε...».

Το μόνο που έχω να συμπληρώσω αφορά στην πολιτική παράμετρο και συγκεκριμένα στην αναφορά του πρωθυπουργού για κάλπες το 2023. Ο Φίλιππος Πανταζής έχει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Για να δούμε.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v