Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 26 2022

Ο νέος CEO της ΕΧΑΕ, οι διαρροές και οι προσδοκίες

Με ιδιαίτερο τρόπο φρόντισε να ξεκινήσει τη θητεία του, από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΧΑΕ ο Γιάννος Κοντόπουλος. Ο λόγος; η γνωστοποίηση μέσω διαρροών των προθέσεων-προτεραιοτήτων του, προτού καν επισημοποιηθεί -και τυπικά- ο διορισμός του από το διοικητικό συμβούλιο της ΕXΑΕ.

Εισηγμένη η ΕXΑΕ, θα πρέπει να τηρούνται -στοιχειωδώς- κατ' ελάχιστον κανόνες «εταιρικής διακυβέρνησης» όπως λ.χ. η σύγκληση ενός ανώτατου διοικητικού οργάνου, η υποβολή προς έγκριση μίας πρότασης, συνακόλουθα η υπέρψήφισή της (ή όχι) κ.ο.κ.

Ωστόσο βάσει σχετικής ανακοίνωσης της ίδιας της ΕXΑΕ -όσον αφορά στην επιλογή του Γιάννου Κοντόπουλου-, αναφερόταν πως αυτή θα εγκριθεί σε προσεχές Δ.Σ. Παρεμπιπτόντως, βάσει του καταστατικού της ίδιας της εισηγμένης, προγραμματισμένο Δ.Σ. είναι για την προσεχή Δευτέρα 31 Ιανουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος CEO (σιδηροκέφαλος...) φέρεται να έχει ως προτεραιότητες α) την κατάρτιση πλαισίου για την είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρειών της ποντοπόρου ναυτιλίας, β) τη δημιουργία κλάδου υποστηρικτικού για τη μετάβαση στην «πράσινη ανάπτυξη» και γ) τη συγχώνευση του ελληνικού χρηματιστηρίου, μέσω απορρόφησης, με κάποιο μεγάλο.

Για τη μεν πρώτη, από την εποχή του Σπύρου Καπράλου είχαν εκπονηθεί σχετικές μελέτες για το dual listing των greeks του shipping (οι σημαντικότεροι είναι εισηγμένοι στο NYSE) ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα το νομικό καθεστώς. Πρακτικά μία ναυτιλιακή της ποντοπόρου δύναται να προχωρήσει στην έκδοση εταιρικού ομολόγου, πλην όμως, για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού δεν μπορεί -ακόμη- να αιτηθεί την είσοδό της στην υποκείμενη αγορά μετοχών.

Για τη δεύτερη, ακόμη να λειτουργήσει -ουσιαστικά- το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ενώ ως προς τα ESG κριτήρια, κοινό μυστικό είναι η παραδοχή πως από τις εισηγμένες που συμπεριλήφθηκαν στον δείκτη ATHEX ESG, ζήτημα είναι αν τα κριτήρια πληρούνται για 4, το πολύ 6 από αυτές.

Τέλος, όσον αφορά στην προοπτική συγχώνευσης (δι' απορρόφησης), δεν ξεχνάμε ότι εδώ και αρκετό διάστημα πλασάρεται με αρκετές διαρροές η προοπτική συγχώνευσης με το χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ. Οπότε, αν συμβεί, μόνο καινούργια ιδέα δεν θα είναι.

Πολύ κοντινό μας παράδειγμα (υπόδειγμα) το Euronext Lisbon Sociedade Gestora de Mercados Regulamentados, με ιστορία, μάλιστα, από το 1769...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v