Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 11 2022

Τα εύκολα... πέρασαν

Κατά 1,65 φορές υπερκαλύφθηκε η έκδοση του εταιρικού ομολόγου της Safe Bulkers. Η ναυτιλιακή - συμφερόντων Πόλυ Χατζηϊωάννου- κατάφερε να αντλήσει 100 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 2,95%.

Επιτυχές το εγχείρημα, δεδομένου του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στις αγορές ομολόγων, ειδικότερα
την εγχώρια, όταν τη Δευτέρα (πρώτη ημέρα εγγραφών) το ελληνικό 10ετές δεχόταν ασφυκτική πίεση (2,55%).
Συνάμα ενδεικτικό για τη συνέχεια καθώς οι μέχρι πρότινος ευνοϊκότατες συνθήκες άντλησης κεφαλαίων μέσω εκδόσεων χρέους φαίνεται πως περνούν ανεπιστρεπτί.

Όπως εύστοχα εκτιμούσε ο Ηλίας Ζαχαράκης, «... όποιος πρόλαβε, πρόλαβε...», με την αγορά να προεξοφλεί την άνοδο των επιτοκίων, με συνέπεια αυτό να τιμολογείται -ήδη- και στις εκδόσεις που είναι υπό διαπραγμάτευση.

Μία γρήγορη ματιά στην απόδοση των ομολόγων εισηγμένων, από τη Δευτέρα μέχρι και χθες, είναι αρκετή, με ενδεικτική την πιο πρόσφατη της Prodea (στο 93). Πρακτικά, από τούδε και στο εξής -και για μεγάλο διάστημα- οι λόγοι για να τοποθετηθεί κάποιος σε νέες εκδόσεις, με τόσο χαμηλό επιτόκιο, δεν θα είναι τόσο ελκυστικοί όσο μέχρι πρόσφατα.

Εξέλιξη, όχι κατ' ανάγκην αρνητική, επενδυτικά, καθώς το χρηματιστήριο θα μπορεί να κερδίσει πόντους ως προς την προσέλκυση κεφαλαίων. Οι δε τράπεζες θα μπορούν να δελεάσουν ορισμένους από τους καταθέτες τους προτείνοντάς τους εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης των κεφαλαίων τους. Η συγκυρία τις ευνοεί, με όσα σημείωνε, νωρίτερα, ο Γιώργος Α. Σαββάκης για τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley.

Την προηγούμενη Παρασκευή και αφού είχε γίνει γνωστή η διακριτή αλλαγή στάσης της Κριστίν Λαγκάρντ, κάναμε λόγο για «νέα δεδομένα», που διαμορφώνονται -πλέον- στην αγορά, την επενδυτική κοινότητα. Και τη Δευτέρα, θεωρώντας έκδοση-σηματωρό την έκδοση εταιρικού της Safe Bulkers.

Με αυτό το νέο περιβάλλον εξοικειώνονται σταδιακά traders και επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v