Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 24 2022

Εκτακτες καταστάσεις

Ξεκίνησε η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, έκτακτες καταστάσεις και στις αγορές. Πάνω από τα 100$/βαρέλι το Brent, πρώτη φορά από το 2014, σε υψηλά 13 μηνών ο χρυσός κ.λπ.

Στο περιθώριο των (γεω)πολιτικών αναταράξεων και το αυριανό Eurogroup. Εύλογο το ερώτημα, εάν και σε ποιο βαθμό η Δυτική Ευρώπη μπορεί να κάνει κάτι πιο αποτελεσματικό στο οικονομικό πεδίο, απ' όσα ελάχιστα στο (γεω)πολιτικό.

Θα φανεί σήμερα-αύριο, εάν στις Βρυξέλλες έχουν (επί της ουσίας) συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης και πως ο αναθεωρητισμός της Μόσχας κινδυνεύει να ανοίξει το... κουτί της Πανδώρας.
Τουλάχιστον στο οικονομικό πεδίο, δύο βασικά τινά μπορεί να κάνει η Ε.Ε προκειμένου να αμβλυνθούν οι επερχόμενες συνέπειες: Η πρώτη, να «ανάψει πράσινο φως» προκειμένου να ενισχυθούν (κατ' αρχάς) τα ευάλωτα νοικοκυριά. Παράλληλα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, η επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα να είναι σταδιακή, δηλαδή να αποφευχθεί η βίαιη προσαρμογή σε δημοσιονομικούς κανόνες, που υπό το βάρος των επερχόμενων θα είναι εκτός τόπου, χρόνου και πραγματικότητας.

Η δεύτερη, να αφορά στην εξεύρεση τρόπων μείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Πώς; Να μπει στην άκρη η φενάκη της «πράσινης μετάβασης», να ξαναπάρουν και πάλι μπροστά -σε πλήρη λειτουργία-όλα τα δυτικοευρωπαϊκά διαθέσιμα, από λιγνίτες, πετρέλαια, πυρηνική ενέργεια, μέχρι να περάσει το κύριο μέρος της καταιγίδας. Και εάν και εφόσον, το ξανασυζητούν, όταν...

Σε αυτή την κρίσιμη ιστορική καμπή απαιτείται κοινωνική συνοχή (στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό) και αυτή -εν μέρει- μπορεί να επιτευχθεί και μέσω οικονομικών δράσεων. Τουλάχιστον σε αυτό το πεδίο ας δείξουν πως μπορούν να είναι αποτελεσματικοί.

Ειδάλλως...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v