Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 20 2022

Είναι πλέον και η Γαλλία!

Ηταν στραβό το κλήμα για τους long -μετά την ενίσχυση του ενδεχομένου αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ κατά 75 μονάδες- καθώς η Fed αναγκάζεται να ακολουθήσει επιθετικότερη πολιτική για να διαχειριστεί το χειρότερο πρόβλημα πληθωρισμού εδώ και σαράντα χρόνια (*).

Ηρθε και το εκλογικό αποτέλεσμα στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία για να επιτείνει τον βαθμό αβεβαιότητας σε μία ιστορική (μεταπολεμικά) συγκυρία για τη Γηραιά Ήπειρο.

Στις αγορές ενισχύεται η εκτίμηση όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα διαχείρισης της κατάστασης με συμβατικούς τρόπους, δεδομένου ότι ο υψηλός πληθωρισμός, για μακρύ χρονικό διάστημα, έχει δραματική επίπτωση σε οικονομία/κοινωνία.

Το πιθανότερο είναι να αυξηθούν περαιτέρω τα «χτυπήματα» κατά ευάλωτων σημείων του συστήματος (λ.χ. ευρώ, χρέος ευρωπαϊκών χωρών) παρά τις... πυροσβεστικές προσπάθειες της ΕΚΤ.

Αλλωστε και η αγορά της στεγαστικής πίστης στις ΗΠΑ θυμίζει σε αρκετά τη μεγάλη κρίση των subprimes.

(*) ωστόσο, όπως εύγλωττα σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου για τις... Μωρές παρθένες:

«...και για άλλη μια φορά στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, οι Μωρές παρθένες έκαναν την εμφάνισή τους, οδυρόμενες ότι δεν ήξεραν, δεν κατάλαβαν, δεν υπολόγισαν σωστά, γενικά δεν..

Πρώτες και καλύτερες οι κεντρικές τράπεζες που προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα από μια 25ετή άσωτη διαχείριση πόρων, μηδενικών επιτοκίων και άστοχων αποφάσεων.

Κυβερνήσεις και επιχειρήσεις που εκμεταλλευόμενες τα μηδενικά επιτόκια δανεισμού σπατάλησαν χρόνο και χρήμα υπερδανειζόμενες και τώρα θα δρέψουν τους οδυνηρούς καρπούς των πτωχεύσεων.

Καταναλωτές που ξέχασαν τι θα πει αποταμίευση και κατανάλωναν χωρίς αύριο, αγνοώντας παντελώς τι σημαίνει επενδύω στην πραγματική οικονομία, αλλά μέχρι και ο κουρέας της γειτονιάς μου ήξερε τα πάντα για τα κρυπτονομίσματα και τα NFTs...».

Το δυστύχημα της υπόθεσης; Τα επίχειρα τα πληρώνουν -ήδη- (και θα πληρώνουν επί μακρόν) τα μόνιμα θύματα της ιστορίας.

Γιατί, όπως προειδοποίησε ο Warren Buffet «... όταν έρχεται η άμπωτη, αποκαλύπτεται η γύμνια του... βασιλιά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v