Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 10 2022

Ουδέν κακόν...

Εφιαλτικά σενάρια ΕΚΤ για ύφεση και πετρέλαιο στα 175 δολάρια, με την Ελενα Λάσκαρη να αναλύει το γιατί και πώς, μετά τη χθεσινή προαναγγελία για αύξηση επιτοκίων, κατά 25 μ.β. τον Ιούλιο και νέα τον Σεπτέμβριο.

Η ανακοίνωση και μόνο πυροδότησε ντόμινο πωλήσεων στα κρατικά ομόλογα (χρέος) και των 4 χωρών του Νότου, με την πίεση να φτάνει μέχρι το γαλλικό (*) και γερμανικό, συνεπώς δεν συνιστά μεμονωμένο πρόβλημα της Ελλάδας, ή της Ιταλίας, ή Ισπανίας-Πορτογαλίας.

Τι σημαίνει αυτό; Πως πιθανότατα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο ή θα «ξυπνήσουν» και θα υποχρεωθούν να ακολουθήσουν λύσεις κοινής λογικής ή τα υφιστάμενα χάσματα (παλαιών χωρών της Δυτικής Ευρώπης - νέων της Ανατολικής, Βορρά-Νότου) θα διευρυνθούν μέχρις σημείου διάρρηξης.

Ηδη η μετριοπαθής τάση έχει συνειδητοποιήσει τι έρχεται και για αυτό το Σύμφωνο Σταθερότητας τέθηκε στον «πάγο» για το 2023 -και βλέπουμε-, για αυτό οι σχεδιασμοί για δίχτυ ασφαλείας στο χρέος των Νοτίων, για αυτό και η με κάθε τρόπο στήριξη της Φρανκφούρτης προς τη Ρώμη. Το τελευταίο όμως με αυστηροποίηση του προγράμματος Εγγύησης Τιτλοποιήσεων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, το περίφημο Garanzia Cartolarizzazione Sofferenze, δηλαδή το GACS στο οποίο στηρίχθηκε ο ημέτερος «Ηρακλής» (να υποθέσω, πως ανάλογη αυστηροποίηση θα εκταθεί και στο εγχώριο banking).

Αυτά ενώ σχεδιάζονται, εξετάζονται, θα προωθηθούν προγράμματα ενιαίας διαχείρισης του προβλήματος καθώς το χθεσινό ντόμινο στα ευρωπαϊκά ομόλογα επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα/μονόδρομο.

Κατά πώς φαίνεται, το Σύστημα θα διακινδυνεύσει να «παίξει» τόσο-όσο με υψηλό πληθωρισμό (κοινό μυστικό, πως έτσι περιορίζεται η πραγματική αξία του ονομαστικού χρέους/για αυτό και η Ελλάδα θα εμφανίσει ένα 180%-185% σε εύλογο χρόνο).

Στόχος να κερδηθεί χρόνος, πόσος; 3-5 χρόνια μέχρις ότου -όπως προβλέπεται- θα έχει αρχίσει να εξομαλύνεται(;) η κατάσταση.

(*) πρώτος γύρος βουλευτικών εκλογών την Κυριακή, στη Γαλλία. Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να δίνουν μικρό προβάδισμα στην πλευρά Μακρόν, πλην όμως το μπλοκ Μελανσόν εμφανίζει δυναμική τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Θα τις κερδίσει η πλευρά του επανεκλεγέντος -με δυσκολία- προέδρου της Δημοκρατίας ή θα προκύψει... συγκατοίκηση;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v