Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 5 2022

Ο «Κρόνος 1», τα ΕΛΠΕ και το δίλημμα

Η είδηση (*), πως η κοινοπραξία ΕΝΙ-TOTAL εντόπισε μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ και οι θετικές ενδείξεις για δεύτερη πλησίστια στήλη έρχεται σε μία συγκυρία, που στα καθ' ημάς η ExxonMobil αντικαθιστά την TOTAL στο project των υδρογονανθράκων της Κρήτης.

Το κοίτασμα, που εντοπίστηκε στην κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να είναι σύμφωνα με τον γνώστη του θέματος Αντώνη Φώσκολο(**) ιδιαίτερα σημαντικό για την τροφοδοσία της Ε.Ε, εκτίμηση που μένει να επιβεβαιωθεί στο πεδίο.

Το θέμα έχει συζητήσει -ήδη- η υπουργός ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νατάσα Πηλείδου με την πρέσβειρα της Ιταλίας στην Λευκωσία, Frederica Bravo όσο ο ΥΠΕΞ της χώρας Γιαννάκης Κασουλίδης με τον CEO της ΕΝΙ Claudio Descalzi- σε επίσκεψη του στην έδρα του ομίλου στην Ρώμη.

Οι εξελίξεις έχουν σημασία, και μας αφορούν καθώς τον Μάϊο η επιτροπή παραγωγικών δραστηριοτήτων της ιταλικής Βουλής ζήτησε -από την τότε κυβέρνηση Draghi- να δώσει ώθηση στο σχέδιο για την δημιουργία του EastMed. Την συγκεκριμένη πρόταση είχαν υπερψηφίσει τα κόμματα, που στήριζαν -τότε- την κυβέρνηση και το Fratelli d' Italia.

H γείτων προχωρά σε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο (25/9) και μένει να δούμε την στάση της νέας κυβέρνησης για το "πετρελαϊκό/ενεργειακό" στη συνέχεια. Πάντως στην Ρώμη (όπως και σε Λευκωσία, Ιερουσαλήμ) οι συνθήκες είναι αρκετά πιο ώριμες απ' όσο "δείχνουν" για την Αθήνα.

Συνδέονται όλα αυτά, δεδομένου και του μεγέθους/βαρύτητας της ExxonMobil; κατά την εκτίμηση των ειδικών άμεσα. Ηδη σήμερα ολοκληρώνονται οι στρατιωτικές ασκήσεις, που διεξάγει το Ισραήλ νότια της Κρήτης (από 26 Ιουλίου/neakriti.gr)

(*) εφημερίδα "Αλήθεια" και ΡΙΚ.
(**) από σχετικό άρθρο/ανάλυση του καθηγητή στο slpress.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v