Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 20 2022

FED: Δεν είναι μόνον αριθμοί

Θεωρείται από τις πιο σημαντικές συνεδριάσεις της FED, για το 2022, καθώς θα φανεί εάν η διοίκησή της θα αποφασίσει να ακολουθήσει ακόμη πιο σφικτή-επιθετική πολιτική.

Το θέμα αφορά και την Ευρώπη, την ΕΚΤ, που δύσκολα θα μπορεί να κρατήσει τα επιτόκια στο 1,5% και 1,75%, όταν στις ΗΠΑ θα ξεπερνούν το 4% και 4,5%.

Επιθετική ή ακόμη πιο επιθετική πολιτική προκειμένου να περιορισθεί ο θηριώδης πληθωρισμός (για τη δημιουργία του η FED δεν είναι άμοιρη ευθυνών), που αποβαίνει σε βάρος όλο και ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων.

Και το τελευταίο για την Ευρώπη είναι πολύ πιο δύσκολο απ' ό,τι στις ΗΠΑ.

Χθές η Σουηδία, αύριο η Ιταλία, τα think tanks προειδοποιούν για τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής και όποιος περιορίζεται στο ότι επιτόκια - πληθωρισμός είναι μόνον αριθμοί πλανάται οικτρά. Και καλό θα ήταν να μη φτάσουμε στο σημείο να το διαπιστώσει επί του πεδίου.

Το γιατί, το αναλύουν εύστοχα οι Τζόζεφ Στίγκλιτζ και Ντιν Μπέικερ στο «Γιατί η FED πρέπει να κάνει ένα διάλειμμα αυτόν τον μήνα» (*).

Ενδεικτικά, αναφέρουν πως «... αν και οι αυξήσεις επιτοκίων έχουν, μέχρι στιγμής, επιβραδύνει την οικονομία -κυρίως τον τομέα της στέγης (σ.σ. ΗΠΑ)-, ο αντίκτυπ'ος τους στον πληθωρισμό είναι πολύ πιο αβέβαιος...».

(*) στο Βήμα της Κυριακής/tovima.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v