Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 11 2022

Βερολίνο: Μοιραίο για τρίτη φορά;

Το Βερολίνο έσπευσε να «θάψει» τις πληροφορίες για στήριξη Σολτς στο ευρωομόλογο.

Πηγή της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο o Γερμανός καγκελάριος ήταν πρόθυμος να εγκαταλείψει την πάγια θέση και να στηρίξει μία λύση «κοινής έκδοσης ευρω-χρέους», προκειμένου να μετριασθούν οι βαρύτατες συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Και μάλιστα με τον όρο πως θα πρόκειται για δάνεια και όχι επιδοτήσεις. Με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει σαν μία παραλλαγή παλαιότερων σχεδιασμών του Κλάους Ρέγκλινγκ.

Είθισται, όταν ένα μέσο όπως λ.χ. το Bloomberg βγάζει ένα τέτοιο θέμα, πίσω από τον καπνό να κρύβεται φωτιά, είχε παρατηρηθεί και επί πανδημίας λόγω Covid-19, με το τότε NGEu.

Σύμφωνα με γερμανικά μέσα, το Βερολίνο αναζητεί «φύλλο συκής» έναντι της διογκούμενης δυσαρέσκειας όλο και περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών (αισίως 16), επιχειρεί να περάσει δια της πλαγίας (μέσω Βρυξελλών) το «νόμιμον» της κατ' εξαίρεση/παρέκκλισης ενεργοποίησης της χρηματοδότησης με 200 δισ. της οικονομίας, επιχειρηματικότητας της χώρας.

Ενα καλό ερώτημα προς τους επιτελείς του Βερολίνου είναι εάν -ακόμη και αυτά- τα 200 δισ. θα έφταναν εάν -στο απευκταίο ενδεχόμενο- άρχιζαν να «σκάνε» αγορές ομολόγων κρατών της ευρωζώνης. Με το τραπεζικό σύστημα της χώρας (Deutsche Bank, Commerzbank) στη λίγο ως πολύ γνωστή κατάσταση.

Οι πανίσχυρες αγορές έδειξαν στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου πως μπορούν να «χτυπήσουν» στην «καρδιά» της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Σε αυτή την συγκυρία, η Goldman Sachs προειδοποιεί: η απόκλιση μεταξύ του γερμανικού ομολόγου και των συμβάσεων ανταλλαγής επιτοκίων έχει εκτιναχθεί στα υψηλά του 2008. Ανάλογη η εικόνα όσον αφορά στον κίνδυνο αντιστάθμισης για το δημόσιο χρέος της χώρας.

Ο Jamie Dimon προειδοποιεί επίσης (CNBC): η Ευρώπη είναι ήδη σε ύφεση, που πρακτικά σημαίνει πως εάν βλέπει σωστά ο επικεφαλής της JPMC, η ΕΚΤ δεν έχει πολλά περιθώρια για περαιτέρω επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Συνδυαστικά με το ενεργειακό, με τα «ναυάγια» να διαδέχονται το ένα το άλλο στις Βρυξέλλες.

Ενδεχομένως να μην είναι τυχαίο το ξέσπασμα Μπορέλ, ο οποίος συνέκρινε την επιρροή της Fed με την κυριαρχία του Βερολίνου στη νομισματική πολιτική της Ευρώπης, πριν τη δημιουργία του ευρώ.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε είπε -αυτό που είναι κοινή εκτίμηση πολλών- πως η Fed οδηγεί τη Γηραιά Ήπειρο στη χειρότερη ύφεση στη σύγχρονη ιστορία της.

Σε αυτή την ιστορική καμπή, το Βερολίνο δείχνει να ξαναγίνεται μοιραίο, για τρίτη φορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v