Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 6 2022

Η... ταμπακιέρα

«Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά τουφέκια πέφτουν» (*), που θα έλεγε κάποιος πολύ παλιότερος, παρακολουθώντας όσα διαδραματίζονται γύρω από το «τραπεζικό» ζήτημα. Από τη στάση του ίδιου του πρωθυπουργού (εξωτερικού-εσωτερικού), μέχρι των τραπεζιτών και όλων ημών (και υμών),
αναλόγως των συμφερόντων που τον καθένα εξυπηρετούν.

Το αν η ευθεία παρέμβαση Μητσοτάκη είναι «σύννομη» με τα των αγορών θα πρέπει να κριθεί όχι μόνο για τους τραπεζίτες αλλά και για τα funds-μετόχους που συνέδραμαν στην ΑΜΚ της ΔΕΗ, στους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, τα διυλιστήρια κ.λπ. Αλλωστε, όπως νωρίτερα «μετρούσε» η Ελενα Λάσκαρη, 600 εκατ. ευρώ θα βάλει στο ταμείο του το Δημόσιο από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων. Οπως και των παραγωγών ενέργειας, που είχαν προηγηθεί.

Συνεπώς, θα πει ένας φορολογούμενος, ο οποίος έχει εισφέρει ουκ ολίγα για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, ε, ας συνδράμουν και οι τραπεζίτες. Και δεν θα εννοεί προφανώς τη συνδρομή των εφοπλιστών της ποντοπόρου, που οικειοθελώς θα δώσουν άλλα 20 εκατ. και συνολικά το τεράστιο ποσό των 60 εκατ.

Peanuts στα υπερκέρδη των ημερών, αλλά ας μην... γιατί αλλού είναι το επίδικο, κατά την ταπεινή άποψή μου.
Το αναφέρει ο Γιώργος Παπανικολάου στο New Deal του: Αυτό που έχει τη μέγιστη σημασία για τους ίδιους και τις μεγάλες τράπεζες που διοικούν, είναι αν θα συνεχίσει η οικονομία να αναπτύσσεται ή αν θα λυγίσει μεγάλο μέρος της κοινωνίας από τον συνδυασμό υψηλού πληθωρισμού/επιτοκίων, με χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης ή και ύφεση. Αν δηλαδή θα κρατήσει η φετινή πλημμυρίδα (που σηκώνει όλες τις… βάρκες), έστω και με μικρότερους ρυθμούς, ή θα επιστρέψει η άμπωτη.

Το προειδοποιούν εδώ και μήνες χωρίς να εισακούγονται οι επιχειρηματίες της ενεργοβόρου βιομηχανίας: πως δεν βγαίνουν με το εξοντωτικό κόστος παραγωγής. Τα ξαναέθεσε -κομψά, είναι αλήθεια- τελευταία ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (ΣΕΒ) στον Κώστα Σκρέκα (υπ.ΕΝ.)

Αλήθεια, για το μείζον θέμα της παραγωγής γιατί δεν σηκώθηκε ανάλογα (με τις τράπεζες) αχός βαρύς...

(*) Μήνα σε γάμο ρίχνονται, μήνα σε χαροκόπι, η συνέχεια γνωστή κατά το δημώδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v