Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 29 2022

Λαγκάρντ: Και εάν κάνει και τώρα λάθος;

Σήμερα-αύριο ανακοινώνονται στοιχεία πληθωρισμού για τη Γερμανία, χώρες της Ευρωζώνης, με τις αγορές
να έχουν προεξοφλήσει επίμονα υψηλά (και ιστορικά υψηλά) ποσοστά.

Με την ευρωπαϊκή οικονομία να φθίνει σε ανταγωνιστικότητα έναντι των ΗΠΑ, της Κίνας, χωρών των BRICS ακόμη και προ Covid-19, απίσχναση που παροξύνθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας, η επικεφαλής της ΕΚΤ επιμένει στην πολιτική της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων.

Η αναφορά της πως «... είναι και θα παραμείνει το κύριο εργαλείο καταπολέμησης του πληθωρισμού...» δεν αφήνει και πολλά περιθώρια παρερμηνείας. Οπως και η κυνική προειδοποίησή της ότι «... μειώνοντας το πραγματικό εισόδημα και αυξάνοντας το κόστος για τις επιχειρήσεις, ο υψηλός πληθωρισμός περιορίζει δαπάνες και παραγωγή...», υιοθετώντας -σχεδόν- πλήρως το αμερικανικό μοντέλο παρά τη διαφορετική σύνθεση των δύο μεγεθών.

Πληθωρισμός κυρίως εισαγόμενου ενεργειακού κόστους ο ευρωπαϊκός, που απαιτεί παράλληλες δημοσιονομικού, ενεργειακού χαρακτήρα παρεμβάσεις όπως σημειώνει ο Διοικητής της ΤτΕ.

Σε μία περίοδο που, όπως προειδοποιεί ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, με την ιδιότητα του προέδρου της Eurometaux, πως προσωρινά λουκέτα θα γίνουν μόνιμα, χαρακτηρίζοντας αυτοκτονική την αδράνεια των Βρυξελλών (ελέω... Βερολίνου) στην ενεργειακή κρίση.

Επιμένει λοιπόν η Κριστίν Λαγκάρντ σε μία πολιτική που από το αποτέλεσμα κρίνεται ελλιπής, αδύναμη να συμβάλει στη δραστική μείωση του πληθωρισμού (στο 2%!). Ενός «τέρατος» που εκτράφηκε κυρίως από τη χωρίς φειδώ χαλαρή νομισματική των κεντρικών τραπεζών και δη της Fed. Ιστορικά υψηλού πληθωρισμού, που εκ των πραγμάτων ούτε προσωρινός ούτε διαχειρίσιμος αποδεικνύεται, όπως εσφαλμένα (;) εκτιμούσε η επικεφαλής της ΕΚΤ (όπως άλλωστε η πρώην της Fed). Με τις δραματικές επιπτώσεις του στην επιχειρηματικότητα, πραγματική οικονομία, συνακόλουθα την κοινωνία, να μην αίρονται με μια απλή «συγγνώμη» αναγνώρισης μίας εσφαλμένης (;) εκτίμησης.

Και στο κάτω κάτω, εάν σφάλλει και τώρα η Γαλλίδα; Και όντως δεν είναι τα επιτόκια το μόνο εργαλείο τιθάσευσης του πληθωρισμού; Εάν τα προσωρινά λουκέτα γίνονται μόνιμα;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v