Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 23 2022

ΕΧΑΕ: Με το... αριστερό «φεύγει» το 2022

Σε προαιρετική δημόσια πρόταση προχωρούν Γιώργος και Κωνσταντίνος Γεράρδος, με στόχο την έξοδο της ΠΛΑΙΣΙΟ από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Διαδικασία που θα τελεσφορήσει καθώς αμφότεροι ελέγχουν το 82,18% του μετοχικού κεφαλαίου.

Προς την έξοδο λοιπόν και η ΠΛΑΙΣΙΟ, καθώς σε ανάλογη διαδικασία προχωρά η ΒΙΣ. Οδό, που σύμφωνα με χρηματιστές δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν ακόμη 4-6 εισηγμένες, που βάσει συμμετοχής βασικών μετόχων-ελεύθερης διασποράς πληρούν τις προϋποθέσεις (και συμφέρει τους βασικούς μετόχους).

Το θέμα της εξόδου (σε τιμές που διευκολύνουν τους βασικούς μετόχους) μόνο σημερινό δεν είναι, πλην όμως διαιωνίζεται σε μία περίοδο που η νέα διοίκηση της ΕXΑΕ είχε θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση/εμβάθυνση της αγοράς με την είσοδο εταιρειών, όχι τη συνέχιση της εξόδου. Αλλωστε δηλωμένη και η πρόθεση της διοίκησης της Mytilineos για εισαγωγή και σε άλλο χρηματιστήριο (συγκεκριμένα
στο Λονδίνο/με ένταξη στον FTSE 100 ως κύρια αγορά διαπραγμάτευσης, όπως η Coca Cola Hellenic).

Επίσης κοινό μυστικό στη χρηματιστηριακή αγορά πως σχέδιο dual listing εξετάζεται από τη διοίκηση έτερης εισηγμένης του FTSE 25.

Προφανές πως η διοίκηση της ΕXΑΕ θα πρέπει να ανασκουμπωθεί και να πράξει τα δέοντα προκειμένου να αρχίσει να αναβαθμίζεται/μεγεθύνεται -επί της ουσίας- το Χρηματιστήριο Αθηνών. Με τζίρο μόλις 36,5 εκατ. και με τη μετοχή της ΕΧΑΕ να χάνει 16,31% για φέτος, το 2022 μόνο επιτυχές δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Μακάρι να γίνουν οι ενέργειες που πρέπει, ώστε τέλος του 2023 η εικόνα να είναι εντελώς διαφορετική.

Αργεί το ΧΑ τη Δευτέρα, με Ευχές για Καλά Χριστούγεννα, με ΥΓΕΙΑ. Ανοιχτή μεν η υπόγα αλλά σε ρυθμό εορτών -χαλαρά, για ευχές κ.λπ. μέχρι το πρωί της Τρίτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v