Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 23 2023

Του... λιμανιού

Καθυστέρησε -λίγο- αλλά τελικά έκλεισε προχθές η πώληση του 67% του ΟΛ Ηγουμενίτσας στον όμιλο Grimaldi, έναντι 84,2 εκατ., δηλαδή ο λιμενκός φορέας συνολικά αποτιμάται στα 126 εκατ. ευρώ.

Στα 251 εκατ. αποτιμάται ο ΟΛ Θεσσαλονίκης, που όμως καταγράφει έσοδα 14 φορές περισσότερα και 38 φορές περισσότερα EBITDA. Στα 477 εκατ. ο ΟΛ Πειραιώς. Συνεπώς under value ΟΛΠ (*) και ΟΛΘ και μάλιστα σε ακραία υποτίμηση, όταν ο ΟΛΗ είναι στα 126 εκατ.

Στα «κυβικά» της Ηγουμενίτσας είναι το λιμάνι του Ηρακλείου, που διεκδικείται από αρκετά σχήματα. Ο όμιλος Grimaldi (με Minoan Lines) εύλογα ενδιαφέρεται αλλά πήρε την Ηγουμενίτσα. Και οι ανταγωνιστές είναι ισχυρά ονόματα: Ενδεικτικά ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις-Attica Συμμετοχών, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Aviareps (συμφερόντων Γιάννη Γρύλου/SKY Express), ΣΕΚΑΒΙΝ (συμφερόντων Σήφη Βαρδινογιάννη)- Goldenstep Shipping (συμφερόντων Μάριου Ηλιόπουλου), αλλά και η εξειδικευμένη στα λιμενικά έργα ΤΕΚΑΛ (Παναγιώτης Ψαλτάκος).

Ο διαγωνισμός θα προχωρήσει με τη νέα κυβέρνηση, αλλά τα ονόματα είναι ενδεικτικά του ενδιαφέροντος και της ισχύος συμφερόντων.

(*) στα 21-22 ευρώ/μτχ. υπολογίζεται το μέσο κόστος κτήσης του βασικού μετόχου/COSCO.
Σύμφωνα με το marketscreener.com

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v