Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 20 2023

Motor Oil: Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές

Με τη βοήθεια του ΟΑΚ και ενδεικτική την περίπτωση της Motor Oil.

Παραπέμποντας σε άρθρο της Handelsblatt, για την έλλειψη διεθνώς FSRUs -γεγονός που τα καθιστά δυσεύρετα και πανάκριβα, με κόστος ναύλωσης που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 400 εκατ. δολάρια- ο οξύνους φίλος (από τα δυνατά «εργαλεία» της Υπόγας) εστιάζει στην περίπτωση της Motor Oil.

Τι μας λέει λοιπόν: «... ποιος στη Μεσόγειο ετοιμάζεται να κάνει επένδυση σε FSRU. Από την ενημέρωση των επενδυτών της Motor Oil: "Σε διαδικασία εξέτασης βρίσκεται η τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή του νέου τερματικού αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου Διώρυγα FSRU, όπως αποκάλυψε χθες κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2022 η διοίκηση της ΜΟΗ."

H ΜΟΗ μετατρέπεται σε παγκόσμιο ενεργειακό παίκτη. ΑΠΕ όσα η ΤΕΝΕΡΓΑ, διύλιση υψηλής πολυπλοκότητας, και σύντομα μονάδα υγροποίησης αερίου μοναδική στην περιοχή. Joint venture 51% η ΜΟΗ με ΔΕΗ για υδρογόνο κλπ. κλπ. κλπ.».

Aναφέρει και άλλα ο ΟΑΚ, που μεταφέρω από χθεσινό σχόλιό του:

Τα περιθώρια διύλισης το πρώτο τρίμηνο του '23 είναι υψηλότερα από το πρώτο τρίμηνο του '22, οπότε και η ΜΟΗ έβγαλε τα θηριώδη αποτελέσματα. Προφανώς συγκρινόμενα με το τελευταίο τρίμηνο του '22 είναι μικρότερα αλλά τι συγκρίνουμε τώρα. Ή μήπως η ΜΟΗ αποτιμήθηκε ποτέ βάσει των αποτελεσμάτων του '22, για να πούμε ότι τώρα πέφτει επειδή πέφτουν τα περιθώρια;

Αλλού είναι το πρόβλημα. Περίμεναν όλοι οι μεγάλοι οίκοι ότι θα πέσουν τα περιθώρια πολύ και ξεφόρτωσαν και τώρα ο ΟΠΕΚ τους χάλασε τη μαγιά, γιατί το πετρέλαιο αντί να ξεφουσκώσει, φουσκώνει και δεν πρόλαβαν να ξαναμπούν. Γι' αυτό και οι εκθέσεις περί επερχόμενων καταστροφών. Ποια περιθώρια να πέσουν; Με τα διυλιστήρια της Ρωσίας εκτός παιχνιδιού; Με τη ζήτηση να αναμένεται να εκτιναχθεί τώρα που επανέρχονται όλα μετά τον covid; Θα πέσουν να πάνε πού; Στα επίπεδα του 2018; Πλάκα μας κάνουν τώρα; Στα μισά του '22 να σταθεροποιηθούν, η ΜΟΗ θα βγάζει υπερκέρδη.

Λες και αν η ΜΟΗ βγάλει φέτος πχ τα μισά κέρδη 600 θα πρέπει να αποτιμηθεί στα 2.5 ΔΙΣ. έχοντας βάλει ταμείο 1 ΔΙΣ. το 2022 από τα υψηλά περιθώρια και έχοντας πλέον ένα τμήμα ΑΠΕ σχεδόν όσο η ΤΕΝΕΡΓΑ.

Αν θυμάστε τις ίδιες π@παριες δικαιολογίες γράφανε το 2022, με τη μετοχή στα 12 ευρώ, όταν φώναζα ότι δεν είναι έτσι. Μέχρι και ότι θα τους πάρει όλα τα κέρδη το κράτος μέσω της έκτακτης εισφοράς. Αυτά τα ολίγα σήμερα, προς επίρρωση του μότο μας... προσέχουμε πού, τι και πώς διαβάζουμε (κυρίως πίσω από τις γραμμές).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v