Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 25 2023

Οι πιθανότητες είναι με το μέρος μας*

Και ενώ έχουμε εισέλθει στην τελική ευθεία για τις ελληνικές εκλογές, κανείς δεν ασχολείται με τις αμερικανικές, που θα διεξαχθούν στις 5 Νοεμβρίου του 2024, δηλαδή σχεδόν 1,5 χρόνο από σήμερα.

Λογικό είναι όμως και ίσως θα έπρεπε από τώρα σταδιακά να δίνουμε λίγο παραπάνω προσοχή σε κάποια στατιστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με αυτά, από το 1928 έως σήμερα, τη χρονιά πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, ο SP σημειώνει κέρδη -σχεδόν- στο 80% των περιπτώσεων, έναντι -σχεδόν- 75% τη χρονιά των εκλογών. Εντελώς αντίθετη είναι η εικόνα τα δύο πρώτα χρόνια από την εκλογή προέδρου, οπότε είναι μοιρασμένες -σχεδόν- στο 50-50% οι χρονιές με κέρδη και ζημίες για τον S&P.

Να μην ξεχνάμε ότι πέρυσι ο SP έχασε 1.327 μονάδες, διορθώνοντας το 50% από την κίνηση του 2020.
Συνδυαστικά σκεπτόμενοι με το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου αρχές του έτους διασπάστηκε ανοδικά α) συσσώρευση 8+ ετών, β) τρίγωνο 4ετίας, έχοντας ήδη κάνει και την επιβεβαίωση από πάνω και στις δύο περιπτώσεις.

Επιπλέον α) τα προβλήματα πληθωρισμού και επιτοκίων κορυφώνουν και τα σημεία καμπής διαγράφονται πίσω μας, β) ο πόλεμος στην Ουκρανία αργά ή γρήγορα και πιθανότατα πριν τις αμερικανικές εκλογές θα έχει τελειώσει, γ) δεν αποδείχθηκαν πραγματικοί οι φόβοι για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως εκφράστηκαν τους προηγούμενους μήνες.

Από τα στοιχεία που μένουν για να συμπληρωθεί το παζλ είναι να προκύψει σταθερή κυβέρνηση στην Ελλάδα, είτε αυτοδύναμη είτε συνεργασίας.

Καθαρίζοντας και με αυτή την εκκρεμότητα, είναι θέμα χρόνου να δοθεί η επενδυτική βαθμίδα που αξίζει η χώρα μας το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο. Σε δεύτερο χρόνο, θα ακολουθήσει και η αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς από αναπτυσσόμενη σε ανεπτυγμένη.

Τα παραπάνω μάς επιτρέπουν να έχουμε μια πιο αισιόδοξη ματιά για τα χρηματιστηριακά έτη 2023 και 2024.

*by extradeN

Σ.Σ. Ο ΕΚΗ -η «υπόγα»- είναι χώρος ανοιχτός για εκτιμήσεις, σχόλια και προσεγγίσεις σας. Και προφανώς ως τέτοιος, ανταλλαγής, αντίθεσης-σύνθεσης, λειτουργεί. Ευχαριστώ τον extradeN για τη σημερινή ανάρτηση-αφορμή για συζήτηση.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v