Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 4 2023

Ο παλιός ήταν... αλλιώς

Μίλησε εχθές ο Τζερόμ Πάουελ, επιχειρώντας να καθησυχάσει τις αγορές. Νέα αύξηση επιτοκίου, προσωρινό (;) πάγωμα των πολιτικών ποσοτικής σύσφιξης, αλλά οι αγορές δεν δείχνουν να πείθονται, οι αναταράξεις στην περιφερειακή τραπεζική των ΗΠΑ συνεχίζονται, παρά την αναγκαστική επιχείρηση διάσωσης της First Republic από την JPMC.

Για remake της διάσωσης (;) της Bear Stearns από την JPMC το 2008 κάνουν λόγο ανοιχτά αρκετοί παράγοντες, αναλυτές.

Σήμερα είναι η σειρά της Κριστίν Λαγκάρντ, που σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις θα ανακοινώσει νέα αύξηση αλλά κατά 25 μ.β., με την επικεφαλής της ΕΚΤ σε δυσχερέστερη θέση απ' ό,τι ο ομόλογος της Fed.

Η Γαλλίδα επίσης δεν πείθει τις αγορές, επιμένοντας στη μονοδιάστατη πολιτική -επί της ουσίας-, υιοθετώντας μία πολιτική που διευκολύνει τους σχεδιασμούς του Βερολίνου για σφικτότερο δημοσιονομικό έλεγχο των ευρωπαϊκών κρατών.

Εκτίμηση πολλών πως οι πολιτικές των κεντρικών (στις δύο ακτές του Ατλαντικού) δεν πείθουν ως προς την αποτελεσματικότητά τους, τη διαχειριστική δεινότητά τους. Και αναπολούν τις ημέρες που ο Μάριο Ντράγκι είχε τα ηνία στη Φρανκφούρτη, τότε που η επίκληση και μόνο της χρήσης του «όπλου» αρκούσε για να πειστούν οι αγορές.

Εντέλει ο παλιός είναι αλλιώς και κατά πώς φαίνεται, λείπει σε μία ιστορική περίοδο που (κυρίως) στις κοινωνίες της Ευρώπης η αμφισβήτηση είναι διάχυτη. Εν μέρει και στις ΗΠΑ, μόνο που εκεί ενεργούν μεγέθη λ.χ. μίας JPMC.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v