Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 17 2023

Η «έξοδος», το χαμηλό έτους και οι τράπεζες

Στις αγορές σήμερα ο ΟΔΔΗΧ, με την επανέκδοση δύο ομολόγων. Η συγκυρία ευνοϊκή -συγκριτικά πάντα-, με το 10ετές σταθερά φθηνότερο του αντίστοιχου ιταλικού, μάλιστα την Παρασκευή, Δευτέρα και εχθές Τρίτη (μέχρι το μεσημέρι) η «τιμολόγηση» γινόταν χαμηλότερα του ορίου 4%, στα 3,945%. Προ μηνός στο 4,335%.

Τρίτη σερί συνεδρίαση με το GR10Y σε καλύτερη θέση απ' ό,τι το ΙΤ10Υ, προφανώς και σημαίνει κάτι. Οπως και το ότι η διαφορά από το γερμανικό σημείο αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,63% από spread 1,74%
ακριβώς πριν από μία εβδομάδα. Πρόκειται για χαμηλό (περιθώριο) 12μήνου, προφανώς και σημαίνει κάτι.
Αυτό το «παράθυρο» έρχεται να αξιοποιήσει ο ΟΔΔΗΧ(*), για να επανεκδώσει ένα 10ετές (250 εκατ. με 4,25%)
και ένα 15ετές (150 εκατ. με 4%), αντλώντας άλλα 400 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα στην αγορά κρατικού χρέους εξηγεί -σε μεγάλο ποσοστό- την προτίμηση των ξένων οίκων (τελευταία Goldman Sachs, Deutsche Bank για Πειραιώς), τη θεαματική άνοδο από την αρχή του έτους, την χθεσινή ισχυρή αντίδραση και για τις 4 συστημικές. Ειδικότερα για τη μετοχή της Eurobank, προφανώς στο πλαίσιο προεξόφλησης των μεγεθών 3μήνου -που ανακοινώνονται σήμερα-, με Πειραιώς, Alpha Bank να έχουν ανακοινώσει ήδη. Και την Εθνική την προσεχή Τρίτη 23 Μαΐου, τη μεθεπόμενη των εκλογών της Κυριακής 21ης Μαΐου.

(*) Μεταφέρω ακριβώς τον λόγο πολύπειρου επιχειρηματία για τον ΟΔΔΗΧ: «Οι άνθρωποι απλά δεν παίζονται. Τούρμπο η ομάδα...». Ποιος θα διαφωνήσει, όταν με τόσο μεθοδική και αποτελεσματική πολιτική (από αρχές 2017, παρακαλώ) πετυχαίνει να έχει το «μαξιλάρι» στα 37-38 δισ. (όσο το παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ, διανέμοντας ωστόσο στην 4ετία της το -ίσως- μεγαλύτερο πακέτο στήριξης σε οικονομία/κοινωνία).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v