Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 31 2023

Lagarde, Minsky και το... ραντεβού του Σεπτεμβρίου

Αποφασισμένη να...σπάσει τη ραχοκοκαλιά του πληθωρισμού, εμφανίστηκε η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ και την νέα αύξηση των επιτοκίων, κατά 25 μ.β.

Σε ιστορικά υψηλά τα επιτόκια/κόστη χρήματος παράλληλα με την υλοποίηση του προγράμματος σύσφιξης, θα μπορούσε να παραπέμψουν -υπό διαφορετικές συνθήκες χρέους- στην κρίση του 2007-2008.

Και αν η νέα αύξηση (κατά 25 μ.β στις 400-425 μ.β) είχε προεξοφληθεί, το θέμα/ερώτημα είναι τι μέλλει ακολουθήσει, με την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ να έχει προγραμματισθεί στις 14 Σεπτεμβρίου.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ είναι-περίπου- σαφής: είτε αύξηση-είτε παύση, αποκλείει ωστόσο μείωση (14/9) συνεκτιμώντας-προφανώς- τις αντοχές της ευρωπαϊκής οικονομίας, της επιχειρηματικότητας, συνακόλουθα των κοινωνιών.

Η μήπως όχι; Aν και στην Φρανκφούρτη-προφανώς- έχουν υπόψη τους το ενδεχόμενο κινδύνου μία "στιγμής Μίνσκυ" (χρηματοοικονομικής αστάθειας).

Το γεγονός και μόνον πως, η αναζήτηση των Hyman Minsky και Minsky Moment έχουν φτάσει στο πλήθος του 2008 (σύμφωνα με τα Google Trends) αναδεικνύουν τον προβληματισμό για τις αντοχές του συστήματος (συμπεριλαμβανόμενων των κερδοσκοπικών Ponzi Schemes).

Χρήσιμο θεωρώ το ευρύτερο "άνοιγμα" μίας συζήτησης με επίκεντρο τα συγκεκριμένα, ο Σεπτέμβριος δεν είναι μακρυά, ούτε οι αντοχές ανεξάντλητες.

Σ.Σ. https://www.offlinepost.gr/2023/04/24/hyman-minsky-i-upothesi-tis-xrimatooikonomiki-astatheia/
του Αινεία Βαφειαδάκη (24/4/2023).

Ενδεικτική πηγή Minsky, Hyman P., The Financial Instability Hypothesis (May 1992). The Jerome Levy Economics Institute Working Paper No. 74, διαθέσιμο εδώ...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v