Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 19 2023

Η BofA και η αποεπένδυση του ΤΧΣ

Ξεκινάει σήμερα στο Λονδίνο το συνέδριο της BofA/Merrill Lynch, με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων και ασφαλιστικών επιχειρήσεων της Ευρώπης.

Στην αγγλική πρωτεύουσα και οι 4 συστημικές τράπεζες, με τους διευθύνοντες και τις αποστολές των Eurobank, Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank.

Η συγκυρία ιδιαίτερη, στον απόηχο της χθεσινής «βουτιάς» της Société Générale (ουσιαστικά προειδοποιώντας για επιβράδυνση της κερδοφορίας της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας), των ασφυκτικών πιέσεων στην ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα (από ακριβά κόστη χρήματος/ενεργειακό), ασάφειας των κεντρικών για το τελικό ύψος και χρόνο παραμονής των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα (γίνεται λόγος για όλο το 2024).

Με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να έχουν πάρει την ανιούσα -στο 2,709% το γερμανικό 10ετές, πάνω από το 4% αλλά με διορθωτική τάση στο 4,093% το αντίστοιχο ελληνικό- και ευρύτατα στρώματα ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να πιέζονται από τα αυξημένα κόστη εξυπηρέτησης δανείων/υποχρεώσεων.

Σε αυτή τη συγκυρία, για το εγχώριο σύστημα σημείο αναφοράς θεωρείται η εκκίνηση της διαδικασίας αποεπένδυσης του ΤΧΣ -άμεσα ξεκινά από τη Eurobank, ενώ ετοιμάζεται η εισαγωγή στο ΧΑ της Optima Bank, της πρώτης τράπεζας μετά από 17 χρόνια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v