Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 25 2023

ΕΚΤ: Ευκαιρία για αναστοχασμό

Δεκαπέντε χρόνια μετά την τελευταία σημαδιακή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ στην Αθήνα, η Τράπεζα της Ελλάδος γίνεται το επίκεντρο του οικονομικού ενδιαφέροντος στην Ευρώπη.

Σε εντελώς διαφορετική θέση η Ελλάδα -από «μαύρο πρόβατο» τότε, ένα από τα success stories σήμερα.
Τώρα, ο Γιάννης Στουρνάρας οικοδεσπότης της Κριστίν Λαγκάρντ και των ομολόγων του, τότε ο Λουκάς Παπαδήμος τον Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Σήμερα-αύριο, δίνεται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία στα μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ να αναστοχασθούν, καθότι ο θηριώδης πληθωρισμός ούτε προσωρινός ήταν ούτε και διαχειρίσιμος, τουναντίον οι επιπτώσεις βαθιές στον οικονομικό/κοινωνικό ιστό της Ευρώπης.
Με δύο μέτωπα ανοιχτά, προς βορρά και νότο και τις χώρες-μέλη να «κάθονται» πάνω σε τεράστια βουνά χρέους (ουδεμία σύγκριση με το 2008).

Είναι τώρα η συγκυρία που παράγοντες μεγέθους ενός Jamie Dimon, ενός Warrenn Buffett, ακόμη και ενός Ray Dalio είναι απέναντι στους κεντρικούς τραπεζίτες, θεωρώντας ότι έκαναν οικονομικές προβλέψεις «100% λανθασμένες», ανεπαρκείς χειρισμούς ενόψει ενός δύσκολου 2024.

Δίνεται η ευκαιρία, λοιπόν, από εδώ -στην ηλιόλουστη Αθήνα- να σταλεί ένα πρώτο μήνυμα.

Για την ελληνική οικονομία και μόνο το ενδεχόμενο να σημάνει «παύση» στον ιστορικό κύκλο 10 διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων σε δυσθεώρητα ύψη θα σημαίνει πολλά. Και σημειολογικά αλλά και συνδυαστικά, μετά την απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας από τη Standard & Poor's και τη συμφωνία Alpha Bank-UniCredit.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v