Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 14 2023

Περί οικονομικής διπλωματίας

Mία τεράστια παραγγελία για περίπου 300 αεροσκάφη προτίθεται να δώσει η Turkish Airlines στην Airbus.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η συμφωνία θα μπορούσε να ανακοινωθεί τη Δευτέρα, με την έναρξη του Dubai Air Show 2023 (*).

Γνωστό τοις πάσι πως ο Ρ.Τ Ερντογάν ασκεί ΚΑΙ πολιτική μέσω του εθνικού/κρατικού αερομεταφορέα (όπως κάνει και σε άλλους κλάδους/τομείς) και σε αυτό το πλαίσιο η εκδήλωση πρόθεσης προς την Airbus, και ο νοών νοείτο...

Ωστόσο, εγείρεται ουσιαστικό ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού του τουρκικού αερομεταφορέα έναντι των ευρωπαϊκών -καθώς χρηματοδοτείται άμεσα από κρατικά κονδύλια-, θέμα που είχα την ευκαιρία να συζητήσω με δύο ευρωβουλευτές (Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ), με την εύλογη απορία γιατί ουδέποτε απασχόλησε καν τις Βρυξέλλες.

Εστω με τη μορφή ενός ερωτήματος από κάποιον ευρωβουλευτή ή άλλον παράγοντα ο οποίος θα είχε κάθε συμφέρον να το θέσει κεντρικά. Προφανώς με τους ρυθμούς που ενεργούν (;) στις Βρυξέλλες, ουδεμία τύχη, αλλά έστω...

Θέμα που έχω συζητήσει και με παράγοντες του κλάδου, επίσης με την ίδια άποψη και απορία.

Βρίσκω αφορμή σήμερα, από το εξαιρετικό ρεπορτάζ του Παντελή Αρσένη, καθώς αναδεικνύει τον κίνδυνο για τρίγωνο του... διαβόλου με θύμα την Ελλάδα και το εύλογο ερώτημα «... κατά πόσο έχουν γίνει πλήρως αντιληπτοί από την ελληνική ενεργειακή διπλωματία...».

Κρίνοντας και από την κατηγορηματική άρνηση του αρμόδιου υπουργού στο αίτημα της Ενεργειακής Επιτροπής του ΣΕΒ όσον αφορά στο τέλος διέλευσης μέσω της Βουλγαρίας.

(*) προσώρας, 3 mega deals προωθούνται, το ένα αφορά στην πρόθεση του Πεκίνου να τερματίσει το πολυετές εμπορικό «πάγωμα» στις αγορές αεροσκαφών από την Boeing, από τα κύρια θέματα συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής της APEC, στο Σαν Φρανσίσκο και τα άλλα την Emirates (επίσης με Boeing) και τη Saudia/Air Riyadh (η δεύτερη κλείνει ήδη με τον Αμερικανό κατασκευαστή).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v