Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 8 2023

Από την Εθνική σε Ideal Holdings και Intralot

Ετοιμη για νέες εξαγορές με πυρομαχικά 50 εκατ. ευρώ η Ideal Holdings, επισημαίνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης. Προς έκδοση ομολογιακού η εισηγμένη -το μόνο equity fund στο ΧΑ- με τις εγγραφές την προσεχή Δευτέρα έως και Τετάρτη.

Κοινή εκτίμηση της κοινότητας πως τα 100 εκατ. θα καλυφθούν και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους (εύρος απόδοσης μεταξύ 5,5%-5,9%). Στα «όπλα» της εισηγμένης: το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, η χαμηλή μόχλευση, οι εκτιμήσεις για σημαντική μερισματική απόδοση, στοιχεία που «μέτρησαν» για να αποδώσει η ICAP το ΑΑ, όσον αφορά στην πιστοληπτική διαβάθμιση, κατατάσσοντάς την στην κατηγορία χαμηλού πιστωτικού κινδύνου.

Με ομολογιακό -ύψους 130 εκατ.- ετοιμάζεται να βγει και η Intralot. Απόρροια της απόδοσης της επενδυτικής βαθμίδας και από τη Fitch, της εμπιστοσύνης των αγορών προς την ελληνική οικονομία -όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στη ραγδαία αποκλιμάκωση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων. Κλίμα που καταδείχθηκε στη θεαματική διάθεση του 22% της Εθνικής, από το ΤΑΙΠΕΔ, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ.

Η Εθνική «έστρωσε το χαλί», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν χρηματιστές, Eurobank και Πειραιώς το «περπάτησαν» με εκδόσεις senior preferred των 500 εκατ. η καθεμία, το αξιοποίησαν ΡΟ&ΙΗ και ΤΑΙΠΕΔ επισπεύδοντας το placement της Helleniq Energy -ο Χρήστος Κίτσιος έχει όλες τις τελευταίες λεπτομέρειες-, με την Ideal Holdings να έπεται και την Intralοt να ακολουθεί.

Είναι αυτό το κλίμα που, εάν και εφόσον, διατηρηθεί το πρώτο 3μηνο του 2024, θα μεγιστοποιήσει τη διάθεση του 20% του ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος» (και της παραχώρησης του 10% με εύλογο premium στην AviAlliance) και θα έχει ανάλογο αποτέλεσμα στην αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Πειραιώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v