Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 12 2024

The Greek Big Energy Play

Στρατηγικό deal ΔΕΗ- Mytilineos ύψους 2 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη στρατηγική συμφωνία που έχει υπογραφεί ποτέ μεταξύ ελληνικών εταιρειών, αποκλειστικά σε δραστηριότητες στο εξωτερικό. Συμφωνία 3ετούς διάρκειας και αφορά σε 4 χώρες: Ιταλία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κροατία.

Ο Δημήτρης Αβαρλής αναλύει γιατί είναι win-win η συμφωνία Mytilineos- ΔΕΗ στα φωτοβολταϊκά, και πως "κλείδωσε" το deal. Ενα σημαντικό- το σημαντικότερο μέχρι τώρα βήμα του ευρύτερα εννοούμενου ενεργειακού κλάδου της χώρας, στο πλαίσιο αυτού που από την περίοδο της Covid αναδείχθηκε από την "υπόγα" ως Greek Big Energy Play.

Ενδεικτικά θα θυμηθώ: Ενέργεια, ένα πρώτο βήμα (28 Δεκεμβρίου 2021), Ενέργεια, υψηλή τάση (8 Δεκεμβρίου 2022). Ο ΕΚΗ δεν έχει λόγο να... περιαυτολογήσει όμως, όταν πρωτοασχολήθηκε η μικρή "επενδυτική κοινότητα μας" οι αποτιμήσεις ήταν... αστείες.

Σήμερα; Mytilineos στα 5,089 δισ., ΔΕΗ στα 4,591 δισ., Motor Oil 2,977 δισ., HelleniQ Energy στα 2,533 δισ., ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 2,173 δισ., συνολικά 17,363 δισ. Συγκριτικά, στα 15,2 δισ. η αποτίμηση της Energias de Portugal/EDP.

Χρειάστηκε να περάσει χρόνος, για να φτάσουμε εδώ (σ.σ θυμίζω την αποτίμηση της ΔΕΗ στα 380 εκατ., πριν τις εκλογές του 2019 ή τα 5 ευρώ της Mytilineos κ.ο.κ).

Το κατ' εμέ ουσιαστικό των όσων εξελίσσονται; ένας (ευρύτερα εννοούμενος) κλάδος με σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης- εάν και εφ' όσον...- σχεδόν εξίσου σημαντικός όσο ο χρηματοπιστωτικός για την ουσιαστική μεγέθυνση της οικονομίας-με επενδύσεις, έρευνα, συνέργειες, παραγωγή και θέσεις εργασίας).

Δεν θα πάω τόσο μακρυά, στο χρόνο, αυτή την φορά, απλά αυτό που συμφώνησαν ΔΕΗ και Mytilineos είναι πολύ μεγάλο για τα ελληνικά δεδομένα για αυτό και η προβολή του επενδυτικά/χρηματιστηριακά σε ορίζοντα 9-12-15 κ.ο.κ με πηγαίνει πολύ πάνω από τα 20 plus δισ. ευρώ.

Πόσο; υγιείς να ήμαστε να τα δούμε. Το GBEP μόλις ενηλικιώθηκε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v