Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιος μαζεύει ΟΛΠ; Μέρος 2ον

Ποιος μαζεύει ΟΛΠ; Μέρος 2ον

Νέα θεαματική άνοδος, κατά 5,32% για τη μετοχή του ΟΛΠ. Εως τα 46 ευρώ οι εντολές αγοράς, στα 45,50 ευρώ η τελική τιμή, με συναλλαγές 31,9 χιλ. τμχ. (αρκετών για τα δεδομένα της μετοχής).

Φειδωλή πάντως η διοίκηση στη χθεσινή γενική συνέλευση μετοχών όπως σημειώνει ο ΧΑΜαιλέων. Με γενικόλογες αναφορές ότι η λήξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή θα δώσει περαιτέρω ώθηση στη δραστηριότητα και πως η κινητικότητα στον τομέα των ξενοδοχειακών επενδύσεων (που ακόμη είναι σε αρχικό στάδιο προετοιμασίας), λόγοι που δεν απαντούν στο ερώτημα ποιος μαζεύει (και γιατί) μετοχές του Οργανισμού.

Στα 36,10 ευρώ η τιμή της μετοχής, μέσα Μαρτίου, όταν θέταμε το ερώτημα για το ποιος μαζεύει OΛΠ (στις 12 Μαρτίου).

Δεδομένου ότι το θέμα με την παρουσία της CosCo φαίνεται να το έχει «παγώσει» η Πρεσβεία (μία είναι) και πως η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί αρκετά μετά την επίσκεψη στην Αθήνα κορυφαίου κινεζικού παράγοντα, το ερώτημα αφορά στο αν υφιστάμενος μέτοχος (μειοψηφίας) ενισχύει (ή όχι) μεθοδικά τη θέση του.

Στο 1,137 δισ. η αποτίμηση του OΛΠ, με συντελεστή 14,8 φορές (2025) έναντι 18 φορών του ευρωπαϊκού μέσου όρου, θυμίζοντας πως η αποτίμηση των ευρωπαϊκών λιμένων της Μεσογείου καθορίζεται από τη γεωπολιτική τους θέση (είσοδος από Σουέζ/Γιβραλτάρ), τις υποδομές εμπορευματοκιβωτίων (TEUs) και τις συμβάσεις παραχώρησης.

Σημειωτέον πως η εκτίμηση της αξίας ενός λιμενικού κόμβου (Port Valuation) στηρίζεται στα εξής:

Δυναμικότητα & Διακίνηση: Κρίσιμος δείκτης είναι η ετήσια διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων (TEUs) και φορτίου.

Δίκτυο Ενδοχώρας (Hinterland): Η οδική/σιδηροδρομική διασύνδεση με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.

Η αποτίμηση βασίζεται στον λόγο EV/EBITDA, τη μερισματική απόδοση και τη λογιστική αξία των παγίων.

Στο 67% η συμμετοχή της CosCo Shipping (μέσω της CosCo Shipping Hong Kong), στο 7,14% του Δημοσίου (Ταμείο) ενώ στο free float συμπεριλαμβάνονται Helikon Investments, funds που φέρεται να ενεργούν για λογαριασμό της MSC, κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο