Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 22 2008

Τα... κουσούρια της MiFID

Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης παρενέβη η SEC για να περιοριστεί το ακραίο "ανοιχτό" ξεπούλημα δανεισμένων μετοχών και λοιπών σύνθετων προϊόντων.

Στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του πλανήτη η εποπτεία και ο έλεγχος είναι αυτονόητα και εφικτά.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο η εφαρμογή της (περιβόητης πια) κοινοτικής οδηγίας MiFID έχει επιβάλει καθεστώς πλήρους συσκότισης και αδιαφάνειας.

Ουδείς, ούτε οι αρμόδιες εποπτικές αρχές, ούτε καν οι χειριστές στα κεντρικά τερματικά των τραπεζικών χρηματιστηριακών, έχουν πλήρη εικόνα του τι ακριβώς γίνεται από απλά θεματάκια μέχρι το μείζον που αφορά στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές.

Κατά προσέγγιση τραπεζικές χρηματιστηριακές υπολογίζουν κατά μέσο όρο στα 70 - 80 εκατ. ευρώ την αξία των συναλλαγών που πραγματοποιούνται καθημερινά εκτός συστήματος ΕΧΑΕ.

Το περίεργο είναι πως ενώ η κατάσταση λέγεται ότι είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο και υπολογισμό στο διήμερο 7-8/7, ουδείς έδειξε να ευαισθητοποιείται.

Το επίσης περίεργο είναι πως το καθεστώς διαφάνειας φέρεται (πάντα σύμφωνα με στελέχη τραπεζικών ΑΧΕ) να διευκολύνει σχεδόν αποκλειστικά ξένους επενδυτικούς οίκους, που παρεμπιπτόντως έχουν και ολοκληρωμένη εικόνα του βάθους της αγοράς.

Και εύλογα παράγοντες της αγοράς θέτουν το ερώτημα για ποιο λόγο ακόμη και τώρα δεν λαμβάνεται η σχετική πρόνοια από τις εποπτικές αρχές ώστε να βελτιωθεί η απαράδεκτη κατάσταση.

Δεν είναι άραγε οι εποπτικές αρχές που διαβεβαίωναν την επενδυτική κοινότητα πως έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή εφαρμογή - λειτουργία της (περιβόητης πια) οδηγίας;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v