Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 24 2008

ΧΑ: Ξεκίνησαν...αντάρτικο με έμμεσο short selling

Είναι στραβό το… κλήμα, συμβαίνουν τα όσα τραγελαφικά καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες ο Γιώργος Παπανικολάου και ο Dr Money με το περιβόητο πια «πακέτο 28» και καταρρέει με ρυθμό αναδυόμενης αγοράς η πολύπαθη Σοφοκλέους.

Όμως, μέσα σε όλα αυτά, την ίδια περίοδο παρατηρούνται… περίεργα πράγματα με τον δανεισμό μετοχών (είτε εκτός κύκλου με OTC πράξεις είτε μέσω ΕΧΑΕ) και με τις… έμμεσες ανοιχτές πωλήσεις.

Ο δανεισμός τίτλων έχει εκτιναχτεί -για μια δεκάδα δεικτοβαρών μετοχών και εισηγμένων σηματωρών- σε πρωτοφανή επίπεδα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Τα ημερήσια στοιχεία αναφέρονται καθημερινά, μέσω της ιστοσελίδας του www.ase.gr (στη σελίδα του Η.Δ.Τ. και συγκεκριμένα στην ενότητα τρία), και δείχνουν καταρχήν την προεξόφληση περαιτέρω υποχώρησης συγκεκριμένων μετοχών και το «ποντάρισμα» σε αυτό το ενδεχόμενο μόλις γίνει η επαναφορά του μέτρου των «ανοιχτών πωλήσεων».

Το short selling (καλώς ή κακώς) έχει ανασταλεί προσωρινά, ωστόσο χρηματιστηριακοί παράγοντες σημειώνουν πως το μέτρο παρακάμπτεται έμμεσα από τους θεματοφύλακες και χρήστες «κοινών κωδικών».

Ισχυρίζονται πως το omnibus account μπορεί να λειτουργήσει ως κάλυψη για τον θεματοφύλακα, που θα ήθελε να κάνει απευθείας πράξεις (εν προκειμένω πώλησης) μεταξύ δύο πελατών του. Ο μηχανισμός μεταφοράς συναλλαγών, όπως σημειώνουν, είναι γνωστός στους αρμοδίους, οι οποίοι όμως δεν έχουν τη δυνατότητα ελέγχου - εποπτείας ούτε του ξένου θεματοφύλακα ούτε του τελικού πελάτη.

Για την ιστορία, πάντως, με βάση τα χθεσινά στοιχεία, οι μεγαλύτερες δανεισμένες θέσεις ήταν στις μετοχές των MIG (7.964.727 μτχ.), Alapis (3.412.100), EFG Eurobank (3.528.006), JUMBO (3.027.540), Εθνική (2.906.039), ΟΠΑΠ (2.581.505), ΟΤΕ (2.099.638), Πειραιώς (2.350.929), Κύπρου(1.032.600) και πολλών ακόμη εισηγμένων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμφάνιση τις τελευταίες δύο εβδομάδες της μετοχής της Τραπέζης της Ελλάδος, που ξεκίνησε από δανεισμό 1.000 μετοχών για να εκτιναχτεί μετά την ανακοίνωση του «πακέτου 28» σε 30 και 40 χιλιάδες τεμάχια. Με βάση τα χθεσινά στοιχεία ο δανεισμός μετοχών της ΤτΕ έφτανε τις 31.006 τεμάχια.

ΣΗΜ. Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» οφείλει η στήλη στον τεκμηριωμένο και έγκυρο komis για την πολύτιμη συνδρομή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v