Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 9 2008

Η διανόηση βλέπει την κρίση στα μάτια

Ομολογούμε πως δεν περιμέναμε την ανταπόκριση φίλων και επισκεπτών στη χθεσινή αναφορά μας για "αγορές και… θεωρίες συνωμοσίας".

Εξαιρετική η "τηλε"-παραπομπή του alfisti, η αναφορά του Αλέξανδρου και η… συνέχεια που δίνεται στο θέμα από τον J.K. Η ουσία είναι ποιος έχει το πάνω χέρι στην έκδοση, κυκλοφορία και άρα στον έλεγχο του χρήματος. Εάν είναι ο ίδιος που μπορεί και κρατά και διαχειρίζεται το χρέος και μέσω αυτού το δημόσιο χρέος, την ανάπτυξη της ευρωζώνης και της Ιαπωνίας, ε, τότε το θέμα παρουσιάζει περισσότερο ενδιαφέρον.

Εμείς θα μεταφέρουμε μία σοφή ρήση του Γκαλμπρέιθ πως "τα χρηματιστήρια είναι χώρος όπου ο ένας κερδίζει από τον άλλο και οι τελευταίοι πηγαίνουν στον… διάολο". (*).

Στη σημερινή Ελευθεροτυπία αναδημοσιεύεται (από το "Der Spiegel") μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προσέγγιση της κρίσης από τον Νοάμ Τσόμσκι, ενώ από το βήμα του www.marketwatch.com ο συνήθως μετριοπαθής David Callaway εισάγει ακόμη έναν αστάθμητο παίκτη (joker) στο παίγνιο, κάνοντας λόγο για πολιτειακή κρίση στις ΗΠΑ. Σε σχετικό άρθρο του με τίτλο "Is California too big to fail?" εκφράζεται άλλη μία μύχια φοβική συνιστώσα, που ενισχύεται στις ΗΠΑ.

Στο euro2day δημοσιεύεται θέμα με αφορμή τη συνέντευξη του George Soros στη "Le Nouvel Observateur". Ο γνωστός και αμφιλεγόμενος μεγαλοχρηματιστής (και όχι μόνο) κάνει λόγο για την ανάγκη μίας Νέας Συμφωνίας κομμένης και ραμμένης στα μέτρα του συστήματος και όχι στις ανθρώπινες απαιτήσεις. Κατά συνέπεια, που δεν θα έχει καμία σχέση με το αυθεντικό New Deal.

Ο εν λόγω παράγων, παραγωγός μεταξύ άλλων οικονομικών και πολιτικών κρίσεων, ιθύνων νους των κάθε λογής "πορτοκαλί… επαναστάσεων" σε χώρες της πρώην Σοβιετίας, μεγάλος χρηματοδότης και φανατικός υποστηρικτής των Σκοπιανών (σε σημείο που τον αποκαλούν ο Λόρενς της… Μακεδονίας), κύριος χορηγός στις περίφημες λέσχες "Ανοιχτών Κοινωνιών", στηρίζει μέσω ιδρυμάτων του τις ποικιλώνυμες ομάδες διεκδίκησης μειονοτικών δικαιωμάτων στη χώρα μας.

Αυτά τα ολίγα. Προς το παρόν.

(*)  Για τη μεταφορά από το βιβλίο "Homo Americanus" του Γιώργου Χ. Παπασωτηρίου, των εκδόσεων Καστανιώτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v