Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 27 2008

H κρίση, το σχέδιο και τα... δακρυγόνα

Πολύς λόγος γίνεται για το… περιβόητο (πια) "πακέτο στήριξης" και για όσα… διεκτραγωδούνται στο παρασκήνιο του εγχώριου τραπεζικού κλάδου.

Η θέση του euro2day κάτι περισσότερο από ξεκάθαρη, χωρίς… ήξεις αφήξεις προσεγγίσεις και "ισορροπισμούς", καθώς τόσο ο Γιώργος Παπανικολάου όσο και ο Dr Money αλλά και η Έλενα Λάσκαρη κρατούν ανοιχτά τα "καυτά ερωτήματα" για τα μέτρα.

Η δική μας επίμονη θέση αφορά στη μέχρι τώρα παντελή έλλειψη ουσιαστικών κινήσεων ή έστω εκδήλωσης πρόθεσης για ενέργειες που θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις της κρίσης στον οικονομικό - κοινωνικό ιστό της χώρας.

Από τον απλό δανειολήπτη μέχρι τη ΜΜΕ και εταιρία των 10 - 20 εργαζόμενων, που συνθλίβονται κάτω από το βάρος του πανάκριβου χρήματος. Απεναντίας, οι τράπεζες συνεχίζουν να ενοχλούν ακόμη και… μεσημεριάτικα ταλαίπωρους πολίτες για… δάνεια που έχουν εγκριθεί ή για πιστωτικές κάρτες που έχουν προεκδοθεί. Κάρτες οι οποίες εξακολουθούν να χρεώνουν με συνολικό επιτόκιο της τάξεως του 22%!

Συνεχίζουν να αυξάνονται τα επιτόκια στα καταναλωτικά και "επισκευαστικά" δάνεια τη στιγμή που δεν προβλέπονται μηχανισμοί ελέγχου του κόστους χρήματος και δίνεται άνευ όρων στήριξη από το σύστημα.

Όπως σημειώνει ο Δημήτρης Αρμενάκης (πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου/ΕΣΕΕ) στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" "αντί η κυβέρνηση να στηρίξει την ανάπτυξη και να τονώσει τον καταναλωτή, ώστε αυτός με τη σειρά του να βοηθήσει στην τόνωση της αγοράς, επέλεξε να δώσει κονδύλια στις τράπεζες, στους φορείς δηλαδή εκείνους που είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί σήμερα".

Και είναι που σε αυτή τη φάση της αγοράς διαπιστώνονται "δύο μέτρα και δύο σταθμά για τράπεζες και βιομηχανίες" από την ανάλυση του Νίκου Νικολάου (στην "Καθημερινή" της 24ης/10) ο οποίος καταλήγει στηλιτεύοντας ατυχείς και αντιαναπτυξιακούς χειρισμούς στην υπόθεση της Κλωνατέξ και της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας συνολικότερα.

Γιατί, συν τοις άλλοις, δείχνει παντελή απουσία κοινωνικής ευαισθησίας και γνώσης της ουσίας του προβλήματος ο τρόπος αντιμετώπισης (με δακρυγόνα) των ανέργων της Ενωμ. Κλωστ. Και παράλληλα, αποτελεί αρνητικό προοίμιο για χειρότερες καταστάσεις που θα συμβούν μέσα στους επόμενους μήνες, όταν συμπτώματα, όπως αυτό της… Κλωνατέξ, θα πολλαπλασιάζονται σε κάθε γωνιά της επικράτειας.

Έτσι σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης, με δακρυγόνα και… με μπόλικο ξύλο σε ταλαίπωρους εργαζομένους και σε στρατιές νέων ανέργων;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v